Hockeytraining

7 april 2018

Training voor het aanleren en oefenen van hockey

Bij hockey hoort, zoals bij vele andere sporten, ook trainen, door middel van hockeytraining. Vrijwel ieder team traint tenminste een keer in de week, als een goede voorbereiding op de wedstrijd. Teams met hele jonge kinderen doen soms alleen aan training (niet aan wedstrijden) om de jongste spelers kennis te laten maken met de sport hockey. Maar wat is training? Training wordt in het woordenboek beschreven als ‘het oefenen en aanleren van vaardigheden’. Ook op een hockeytraining leer je nieuwe trucs en bewegingen, manieren van de bal spelen of conditievaardigheden. Als je op hockey wil gaan is het dan ook handig om eerst een training mee te doen om te kijken of je de sport leuk vindt.

Verschillende trainingen

Er bestaan verschillende soorten trainingen. Zo heb je trainingen voor het verbeteren van je techniek, het verbeteren van je conditie en er bestaan zelfs straftrainingen. Oudere teams hebben vaak twee keer in de week training, een keer voor techniek en de andere keer voor conditie. Jongere teams (of teams die spelen in een lage klasse) hebben één training. Sowieso begint een training altijd met het opwarmen van de spieren; dit kan door middel van het rennen van rondjes (om het hockeyveld) of andere loopoefeningen, met of zonder stick. Een conditie training gaat door met ren-, sprint-, of loopoefeningen en een techniektraining zal zich verder concentreren op technische oefeningen. Met techniek wordt hier het verbeteren van je inzicht in het spel, het verbeteren van je hockeyspel en het aanleren van trucjes bedoeld.

Een straftraining komt niet vaak voor maar wordt vaak gegeven als een team zich niet goed heeft gedragen, slecht verloren heeft of een andere negatieve reden. In zo’n training wordt een team heel moe gemaakt als een soort van straf voor datgene dat ze gedaan hebben.

Trainer

Een trainer is de persoon die de training geeft. Hij of zij verzint/bereid alle oefeningen voor, zet ze uit en controleert of het team deze oefeningen goed uitvoert. Veel teams hebben een eigen trainer: bij jongere teams zijn het soms spelers uit hogere teams die een zakcentje willen verdienen, bij oudere teams zijn het personen die aangewezen zijn door het bestuur van de club zelf. Bij teams die hoog spelen komen de trainers vaak kijken, om te kijken wat goed en fout gaat (om vervolgens het foute proberen te verbeteren op de volgende trainingen). Bij de meeste teams is hier echter geen sprake van.

Hockeytrainingen zijn erg leuk en leerzaam. Het stimuleert het teamgevoel en verbetert je technieken of conditie.