Geschiedenis dameshockey

24 oktober 2017

Hockey voor vrouwen bestaat nog niet zolang als heren hockey. Tegenwoordig doen de vrouwen het soms zelfs beter op internationaal niveau dan de mannen. Al heel erg lang speelt Nederland een belangrijke rol op het gebied van vrouwenhockey. Lees in dit artikel alles over de geschiedenis van dames hockey.

Dameshockey kwam tegen het einde van de negentiende eeuw langzaam maar zeker op gang; voornamelijk zelfstandige dameshockeyclubs, aangezien het in de nadagen van de Victoriaanse tijd onmogelijk was dat zo’n Engelse sport door zowel mannen als vrouwen binnen één vereniging beoefend zou worden.

Een oprichting van een eigen bond ontstond op 16 oktober, in het jaar 1911: de Nederlandse Dames Hockey Bond (ook wel bekend als de NDHB). Een kleine competitie (met acht clubs) ging van start. In deze competitie golden de zogeheten ‘Nederlandse spelregels’. Een jaar later gingen de vrouwen (net als de mannen) over op de toenmalige internationaal geldende spelregels.

In de Tweede Wereldoorlog sloot de Nederlandse Dames Hockey Bond zich aan bij de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (de KNHB). De voorzitster van de damesbond werd het eerste vrouwelijke bestuurslid van de KNHB. In 1951 speelde Nederland een belangrijke rol in het organiseren van het eerste internationale vrouwentoernooi, met deelname van Franse en Zwitserse teams. Een aantal jaren erna deed het Nederlandse vrouwenteam mee aan vele mondiale toernooien.

Begin 20ste eeuw ontstond de International Federation of Women’s Hockey Associations (IFWHA) op initiatief van Groot Brittannië. Deze organiseerde vanaf 1930 om de vier jaar een groot internationaal toernooi. De NDHB sloot zich in 1930 aan bij de IFWHA.

Het eerste officiële wereldkampioenschap van de IFWHA in 1971 in Auckland, Nieuw-Zeeland werd gewonnen door Nederland. Drie jaar later won het Nederlands dames elftal voor de eerste keer in de hockeygeschiedenis, in het beroemde Wembleystadion in Londen, van de toenmalige winnaren uit Engeland. Met de FIH aan de ene kant en de IFWHA aan de andere kant als overkoepeldende organisatie ontstonden er problemen. Als de vrouwen dan ook ooit mee wilden doen aan de Olympische Spelen moest er sprake zijn van eenheid tussen deze twee organen. In 1978 kwam de samenwerking tussen beiden van de grond. Vier jaar later ging de IFWHA uiteindelijk officieel op in de FIH, en de gewenste eenheid was gecreëerd. In 1980 stond vrouwenhockey voor het eerst op het Olympisch programma bij de Olympische Spelen in Moskou. Nederland ontbrak hier echter vanwege de boycot.