Het Nederlandse nationale dames hockeyteam

29 oktober 2017

Nederland is al heel lang een echt hockey-land. Het nationaal dames hockey elftal heeft al verscheidene prijzen gewonnen, evenals het herenteam. Op de FIH wereldranglijst, een lijst van de beste hockey naties ter wereld, staan de Nederlandse Hockeydames op de 2e plaats.

De geschiedenis

Nederland heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het vrouwenhockey. In de 19e eeuw kwam het vrouwenhockey op gang. Er werd eerst met gemengde teams gespeeld (zowel mannen als vrouwen), maar dit veranderde, op 16 Oktober 1911 werd de eerste vrouwenhockey bond opgericht, de NDHB, oftewel Nederlandse Dames Hockey Bond.In die tijd had Nederlands hockey nog andere regels dan de rest van de wereld. Er werd gespeeld met een zachte bal, met een stick met twee platte kanten, en in gemengde teams. Dit veranderde in 1927, toen werd er in Nederland ook met de internationale regels gespeeld. In 1954 moesten de NDHB en de KNHB, de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond, van de Duitse bezetters fuseren, waardoor Nederland nu een nationale hockey bond heeft; de KNHB.In 1971 deed het Nederlandse dames elftal mee aan het eerste officiële wereldkampioenschap, waar ze de eerste prijs behaalden.

De prijzen

de Nederlandse dames zijn tot nu toe 8 keer wereldkampioen geworden, 7 keer Europees kampioen, 2 keer olympisch kampioen en hebben 5 keer de Champions Trophy gewonnen. Bij het laatste Wk dames, dat in Rosario, Argentinië in 2010, werd Nederland 2e. Argentinië werd wereldkampioen.

De samenstelling

De samenstelling van het Nederlandse vrouwenteam voor het Wk Dames 2010 in Rosario, Argentinië was als volgt:

De speelsters:

Ireen van den Assem Den Bosch
Carlien Dirkse van den Heuvel SCHC
Margot van Geffen Den Bosch
Kelly Jonker Amsterdam
Marloes Keetels Den Bosch
Josine Koning (k) Den Bosch
Laurien Leurink Laren
Caia van Maasakker SCHC
Kitty van Male Amsterdam
Frédérique Matla Den Bosch
Laura Nunnink Oranje-Rood
Malou Pheninckx Kampong
Pien Sanders Den Bosch
Lauren Stam Amsterdam
Anne Veenendaal (k) Amsterdam
Maria Verschoor Amsterdam
Xan de Waard SCHC
Lidewij Welten Den Bosch

 

Nederland is een van de grootste hockeylanden van de wereld, en is al vaak wereldkampioen geweest. Het Nederlandse dames hockey team is een van de best presterende teams ter wereld, en er zijn grote verwachtingen voor de komende wedstrijden op nationaal niveau.