Euro Hockey League

13 februari 2018

De Euro Hockey League (EHL) is een Europese hockeycompetitie voor clubteams, vooralsnog alleen bij de heren.

In 2007 is het eerste seizoen van de EHL gestart. 24 clubs uit 12 landen strijden om de Europese titel. Het is de opvolger van de Europa Cup toernooien. De EHL wordt georganiseerd door de EHF (European Hockey Federation) en PRO SPORT (sport, media en marketing bureau). Ze zijn allebei 50% eigenaar. 

De EHL is gebaseerd op het Champions League model, wat onder andere gebruikt wordt bij voetbal, volleybal en handbal. De beste teams van Europa spelen tegen elkaar en de winnaar wordt de beste van Europa genoemd. Het evenement wordt in vier weekenden gespeeld op vier verschillende plaatsen. Die weekenden zijn verdeeld over het hele jaar. Alle wedstrijden worden live uitgezonden op NET 5.

Andere spelregels

Bij de EHL zijn er sommige spelregels anders dan in de reguliere competitie.

  • Puntentelling: voor een gewonnen wedstrijd 5 punten, gelijkspel 2, een verlies met één doelpunt verschil 1 punt en verlies met meer dan één doelpunt verschil geen punten.
  • 4 periodes: de twee helften worden beiden halverwege onderbroken voor een verplichte time-out in verband met reclameblokken op televisie.
  • Groene kaart: een tijdstraf van twee minuten, bij twee groene kaarten wordt de straf verdubbeld.
  • 45 seconden wachten bij een strafcorner: dan kan de aanleiding op televisie uitgebreid uitgezonden worden.
  • Speler wissel bij te vroeg uitlopen tijdens de strafcorner: de speler die te vroeg uitloopt bij een strafcorner moet gewisseld worden met een andere speler uit het veld.
  • Knock-out fase: in de knock-out fase wordt bij een gelijke stand twee keer vijf minuten verlengd. Als er gescoord wordt, wordt de helft uitgespeeld. Als het nog steeds eindigt in een gelijkspel volgt er een penalty shootout. Één speler loopt dan vanaf de 23m-lijn op de keeper af en probeert binnen acht seconden te scoren.

Kwalificatie

Het aantal teams dat van een land mee mag doen aan de EHL wordt bepaald door een ranglijst van de internationale prestaties van landen, net zoals de UEFA-Coëfficiënten bij voetbal. Nederland staat hierbij bovenaan. Aan het toernooi doen 24 clubs mee, verdeeld over 12 landen. De eerste vier landen mogen drie teams naar de EHL sturen, de landen van plaats 5 t/m 8 mogen twee teams sturen en landen met plaats 9 t/m 12 één team.

Prijzengeld

In totaal is er 40.000 euro te verdelen tussen de nummers één, twee en drie. De winnaar van de EHL krijgt 20.000 euro. De nummer twee krijgt 10.000 euro en de nummer drie krijgt 5000 euro. De beste speler van het toernooi krijgt een persoonlijke cheque ter waarde van 5000 euro. Die cheque wordt aangeboden door ABN AMRO, hoofdsponsor van de EHL.