Klimmen algemeen

5 maart 2018

De klimsport

Klimmen als sport is bekend geworden tegen het eind van de 19e eeuw en wordt steeds populairder. Mensen deden het in die tijd vooral om te trainen voor het beklimmen van de hoge bergen in de Alpen. Vandaag de dag hoef je niet meer naar de Alpen te trekken om wat van deze klimervaringen mee te pakken. Sterker nog, de meeste steden hebben tegenwoordig gewoon een klimhal waar je makkelijk terecht kunt.

Waarom klimmen?

Naast dat klimmen leuk en uitdagend is, zijn er nog meer redenen waarom je deze sport eens zou moeten proberen. Het is namelijk ook een full-body-workout. Elke spier in je lichaam wordt aangesproken tijdens jouw tocht omhoog. Dit zorgt ervoor dat je het hele lichaam traint en ook je conditie op peil houdt. Behalve een fysieke uitdaging is klimmen ook een mentaal spelletje. Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat je zo hoog mogelijk komt op de klimwand. Om dit te bereiken moet je goed nadenken voordat je een stap zet. Een paar stappen vooruitkijken zodat je niet voor verrassingen komt te staan en terug moet. Al met al is klimmen misschien wel jouw ideale sport. Een volledige training van je lichaam en hersenen, en ook nog eens leuk.

Klimsoorten

Er zijn veel verschillende klimsoorten. De een met wat meer risico dan de ander. Maar het klimmen in klimhallen is over het algemeen heel veilig. Een voorbeeld van een wat minder veilige klimsoort is Alpinisme. Dit is het beklimmen van bergen zelf. Voor de echte adrenalinejunks is er ook nog builderen. Bij builderen beklimmen de klimmers de buitenkant van gebouwen, in veel gevallen illegaal. IJsklimmen is zoals het al doet vermoeden, het klimmen op ijs. Dit kan bijvoorbeeld wanneer het heel koud is geweest en een waterval is bevroren.

In Nederland is het landschap er niet naar om buiten over de rotsen en bergen te klimmen. Wel kun je makkelijk indoor klimmen in een klimhal. Een veel gedane vorm van klimmen is het boulderen. Hier proberen de klimmers een wand omhoog te komen zonder hulpmiddelen. Wanneer ze vallen komen ze terecht op een valmat.