Byerley Turk

27 oktober 2010

Één van de drie stamvaders van het ras Engelse Volbloed is Byerley Turk. Zijn afstammelingen, en die van de andere stamvaders Godolphin Arabian en Darley Arabian, hebben het uiteindelijke ras gevormd en ook veel invloed gehad op andere rassen.

Het is niet bekend welke ouders Byerley Turk had, omdat hij bij de buit van een veldslag hoorde. Wel zijn er veel schilderijen teruggevonden van de hengst, waarop duidelijk is dat hij donkerbruin was zonder aftekeningen en Arabische voorouders heeft gehad. De bijzonder egale kleur werd door vrijwel al zijn nakomelingen geërfd.

Carrière

De hengst werd in 1688 eigendom van kapitein Robert Byerley, toen deze de Slag om Buda (Hongarije) won. Het paard moet toen zo’n 8 jaar oud geweest zijn. Byerley Turk was een cavaleriepaard, maar nadat de combinatie naar Ierland was overgeplaatst, won hij de race in Down Royal in 1690. In datzelfde jaar bleef hij nog een cavaleriepaard en werd hij gebruikt tijdens de Slag om Boyne.
Toen de kapitein zijn militaire carrière had afgerond, nam hij de hengst mee naar zijn landgoed Goldsborough Hall in Yorkshire. Hij bood het paard aan ter dekking, en hoewel de merries die hij dekte niet van goede afkomst waren wist hij toch zeer veel bijzonder goede nakomelingen voort te brengen.
Na de rest zijn leven als dekhengst te hebben geleefd, stierf Byerley Turk in 1701. Zijn bekendste nakomelingen zijn Basto, die het goed deed op de renbaan en net als zijn vader egaal donkerbruin was, en Jigg, die door het hele land merries heeft gedekt. Één van Jigg’s afstammelingen was Herod, die als een van de grondleggers wordt gezien van de huidige Engelse Volbloed.

Vrouwelijke afstammelingen

Byerley Turk heeft vooral voor heel veel goede vrouwelijke afstammelingen gezorgd. Veel mensen noemen hem ‘een echte moedermaker’. Hij heeft 4 dochters gehad die aan de basis van de ontwikkeling van het ras stonden. Zij vormden de 1e, 3e, 8e en 35e familie van de Engelse Volbloed.