Darley Arabian

22 februari 2011

Één van de drie stamvaders van het ras Engelse Volbloed is Darley Arabian. Zijn afstammelingen, en die van de andere stamvaders Byerley Turk en Godolphin Arabian, hebben het uiteindelijke ras gevormd en ook veel invloed gehad op andere rassen.
Darley Arabian was een bruine Arabierhengst, die 30 jaar oud werd.

Carrière

Darley Arabian werd geboren in Syrië, waar hij gefokt was uit een lange lijn vol raszuivere Arabische Volbloeden. Zijn eigenaar was Sjeik Mirza II, maar er was iemand die het paard héél graag wilde kopen: Thomas Darley, de Britse consul in Syrië. De sjeik wilde het paard eigenlijk niet kwijt, maar ging op een gegeven moment toch akkoord. Hij zou een enorm bedrag krijgen voor het dier. Vlak voor Darley zijn paard zou krijgen, trok Mirza zich echter toch terug, waar Darley natuurlijk niet blij mee was. In plaats van nog meer te onderhandelen, besloot hij het paard te ontvoeren en naar Groot-Brittannië te brengen.
In 1704, toen hij 4 jaar oud was, kwam Darley Arabian terecht in het ouderlijk huis van Thomas Darley en zijn broer, die daar renpaarden fokte. Daar heeft hij de rest van zijn leven gestaan. Hij stond ter dekking beschikbaar van 1706 tot 1719, maar heeft vrij weinig merries gedekt. De merries die hij dekte waren van mindere kwaliteit, maar toch kwamen er verschillende veulens uit die later zeer succesvol zouden worden in de rensport:

–          Bartlett’s Childers

–          Aleppo

–          Brisk

–          Cupid

–          Almanzor

–          Daedalus

–          Lord Monsdale’s Mare

–          Lord Tracy’s Mare

Darley Arabian is zeer belangrijk geweest voor de Engelse Volbloed. Zijn zoon Bartlett’s Childers zorgde voor de Eclipse-lijn, een bloedlijn van de Engelse Volbloed die nu nog steeds bestaat!