De Altér Real

3 oktober 2010

De Altér Real is een bloedlijn die binnen de Lusitanogroep valt. Je ziet deze paarden vaak in Portugese rijscholen, wat niet zo gek is aangezien ze erg slim zijn! Het ras heeft vooral veel invloeden van de Andalusiër, maar ook van de Hannoveraan, Engelse Volbloed, Normandiër en Arabier.

Geschiedenis

In 1747 begon men de Altèr Real te fokken. De koninklijke familie Braganza liet Andalusiërmerries importeren vanuit Spanje naar Altér Do Chao. Dit verklaart ook de naam van het ras: Altér komt uit de plaatsnaam, en Real betekent ‘koninklijk’, omdat de Braganza’s dit waren. Nadat de paarden veel gekruist waren met Engelse volbloeden, Normandiërs, Arabieren en Hannoveranen werd dit in de 19e eeuw stopgezet. Er kwamen weer Andalusiërs naar de stoeterij.

Toen in de 20e eeuw de Portugese monarchie aan zijn eind kwam, dreigde het ras verloren te gaan. Gelukkig heeft Ruy d’Andrade hier een stokje voor kunnen steken en is het ras behouden.

Eigenschappen

Er zijn Altér Reals in verschillende kleuren, maar de verschillende tinten bruin zijn toch wel het bekendst. Ze hebben een vrij kort lichaam met sterke schouders. Je kunt zien dat het sterke paarden zijn: overal is het lichaam goed gespierd. Ramsneuzen komen vaak voor en met de vele, dikke manen ziet het geheel er mooi uit.

Qua karakter is het dier erg moedig. Als je een beginner bent, is dit ras zeker niet geschikt voor je door zijn felle temperament. Deze eigenschappen, zowel de uiterlijke kenmerken als de innerlijke, maken de Altér Real zeer geschikt voor hogeschooldressuur. Daarnaast worden ze ook wel gebruikt om koetsen te trekken.