De Andalusiër

21 december 2010

De Andalusiër is een Spaans paardenras dat uit de streek Andalusië komt. De naam wordt eigenlijk voor alle paarden daar gebruikt, maar de echte raszuivere dieren worden PRE genoemd: Pura Raza Española. Je ziet deze prachtige paarden vaak in shows. Veel Andalusiërs kun je herkennen aan hun glanzende, zilverwitte vacht.
Er is één stamboek voor de PRE. Dat wordt beheerd in Spanje door de organisatie ANCCE.

Geschiedenis

De Andalusiër, of eigenlijk de PRE, stamt in tegenstelling tot de meeste rassen niet af van de Arabische Volbloed. Ze stammen wel af van Iberische paarden, Sorraia-paarden, die in een deel van Spanje leefden. Omdat de Moren Spanje een lange tijd bezet hebben, hebben hun paarden, de Berberpaarden, ook invloed gehad op het ras. Omdat Spanje geen paarden mocht exporteren door de paardenpest tot 1992, is het ras erg zuiver gebleven.
Door hun machtige uitstraling hadden vooral rijke mensen interesse in deze paarden. Later verspreidde het ras zich over de hele wereld en zijn ze ook in de sport succesvol geweest.

Exterieur

Vooral de prachtige, zijdeachtige lange manen en staart vallen op als je naar de Andalusiër kijkt. Ze worden tussen de 155 en 174 centimeter groot en hebben een korte rug en hals en een erg sterke achterhand. Het hoofd is redelijk lang en fijn en wordt gekenmerkt door een lichte ramsneus. Er komen meerdere vachtkleuren voor, maar de schimmel zie je toch wel het meest.
Een paard met een bouw zoals de Andalusiër wordt barok genoemd.

Karakter en gebruik

PRE’s hebben erg veel temperament maar zijn wel zachtmoedig. De hengsten worden daarom, in elk geval in Spanje, vrijwel nooit gecastreerd. Het zijn trotse paarden die hun eigenaar snel vertrouwen en graag werken en leren. Ze rijden vaak erg lekker. Door hun hoge knieactie worden ze meestal niet gewaardeerd bij de ‘gewone’ dressuur, maar bij de hogeschooldressuur zijn ze wel populair. Je ziet ze soms ook nog bij stierengevechten in Spanje.