De Camargue

22 februari 2018

Een zeer oud ponyras uit het zuiden van Frankrijk is de Camargue. Het gebied waar ze vandaan komen heet de Rhône-delta, waar nu nog steeds half wilde Camargues rondlopen. Dit betekent niet dat mensen het ras niet gebruiken, integendeel: er bestaan zelfs speciale Camarguezadels voor extra comfort.

Geschiedenis

Waar de Camargue precies vandaan komt, is niet bekend. Wel weten we dat er veel Oosters bloed in de bloedlijn van dit ras zit, zoals dat van de Berber. Er zijn theorieën over afstamming van het Diluviale paard uit Solutré en over afstamming van een ras uit de prehistorie. In elk geval hoort de Camargue bij de oerpaarden, net als het Prezwalskipaard en de Tarpan.
Voor zover we weten heeft dit ras altijd al in een moerasgebied rond de Middellandse Zee geleefd. Nog steeds zie je ze daar ‘vrij’ rondlopen in grote groepen van 40 à 50 paarden. Sinds 1968 is de Camargue een officieel ras.

Exterieur

Omdat de Camargue eeuwenlang in een moerasgebied heeft geleefd zonder veel invloed van mensen, ziet hij er redelijk primitief uit. De dieren hebben brede hoofden, vaak met ramsneus, met korte oren. Het lichaam is vrij stevig, wat vooral aan de benen goed te zien is. Er is niet veel schoft en de manen zijn vrij weelderig. Ook de staart ziet er weelderig uit en begint pas laag.
Bijzonder aan de Camargue is het baardje dat onder het hoofd van de wangen tot de lippen loopt. Verder zijn Camargues schimmels, ze worden donker geboren en worden steeds lichter.

Karakter en gebruik

Camargues zijn zeer lenig en hebben een goede conditie, maar ze zijn niet snel. Ze zijn temperamentvol en moedig, wat ook wel nodig is in hun leefgebied. Een pony van dit ras is pas laat volwassen, zo rond het 5e/6e levensjaar, maar kan wel heel oud worden. Mensen gebruiken het dier als lastdier, voor stierengevechten en voor toeristen.