De Connemara

21 november 2010

De Connemara is een ponyras afkomstig uit de Connemara in Ierland, een erg heuvelachtig gebiedwaar weinig voedsel te vinden is. Er zijn veel gebieden met hoogveen en moerassen en het geheel wordt bijna afgesloten van de rest van Ierland door twee grote meren. Door de oorspronkelijke leefomgeving hebben Connemarapony’s eigenschappen gekregen die we nu nog steeds van ze kennen. Ze zijn soepel, sober, kunnen goed springen en hebben een enorm uithoudingsvermogen.
De Connemara wordt nu vrijwel overal ter wereld gefokt.

Exterieur

De meeste Connemara’s hebben schimmel als vachtkleur, maar eigenlijk komen alle kleuren wel voor. Volgens het stamboek mogen ze een schofthoogte tussen de 128 en 148 centimeter hebben, maar de meeste zitten tussen de 143 en 148 in. De pony’s zijn compacte rijdieren met ruime gangen. Ze hebben een ruime borstkast, vrij korte benen en een breed maar sierlijk voorhoofd. De ogen zijn opvallend vriendelijk. Verder zijn zowel de rug als de benen erg sterk, waardoor de pony’s veel kracht kunnen zetten en dus vaak snel zijn.

Karakter en gebruik

Connemara’s staan vooral bekend om hun intelligentie. Ze zijn ontzettend slim en willen graag voor je werken. Dit betekent dat ze vaak erg nieuwsgierig zijn, maar toch voorzichtig. Ze hechten zich snel aan mensen, maar zijn tegelijkertijd ook heel eerlijk. Als het niet meer gaat, geven ze dat aan.
Als familiepony is dit ponyras bijzonder geschikt. De dieren zijn erg sterk, dus ook een iets zwaarder persoon kan er vaak nog op rijden. Ze worden vaak oud en kunnen relatief lang blijven werken. Blijf wel altijd opletten, want door hun intelligentie kunnen Connemara’s af en toe ook wat eigenwijs zijn!
Ook als sportpony is de Connemara geschikt. Ze kunnen vooral erg goed springen en met hun uithoudingsvermogen zijn ze ook geschikt voor samengestelde wedstrijden en endurance. Ook in de dressuur komen ze tot hun recht. Alle andere paardensporten zijn ook geen probleem door de werklust van deze pony.