De Engelse Volbloed

10 maart 2018

De Engelse Volbloed, of simpelweg Volbloed, is een bekend paardenras, dat zeer zorgvuldig wordt gefokt. Volbloeden worden vooral ingezet in de rensport, waar ze ook speciaal voor gefokt worden.

Geschiedenis

Toen er in Engeland vraag was naar zeer snelle paarden voor de wedrennen, werden er drie hengsten uitgekozen. Deze stamvaders van de Engelse Volbloed, Darley Arabian, Godolphin Arabian en Byerley Turk, werden gekruist met de snelste merries die men kon vinden. Het fokprogramma van de Engelse Volbloed is zeer zorgvuldig, er mogen bijvoorbeeld geen kunstmatige dekkingen plaatsvinden.

Exterieur

Volbloeden zijn zeer gespierd en sterk, maar hebben ook een sierlijke bouw. Ze zijn vrij groot, 150 – 180 centimeter. De bouw kan verschillen per type, er bestaan namelijk lichtere types (rijpaarden) en gespierde types (renpaarden). De schoft is vrij hoog. De vacht staat erom bekend heen zacht en dun te zijn.

Karakter en gebruik

Engelse Volbloeden zijn zeer werkwillig en actief en hebben een groot uithoudingsvermogen. Vaak zijn ze hiernaast gevoelig en redelijk nerveus. Ze staan bekend om hun snelheid en zijn dan ook vaak te zien op de renbaan. Een Volbloed is ook zeer geschikt voor andere sporten, maar komt toch het beste tot zijn recht in de rensport.