De Fjord

13 november 2010

De Fjord, ook wel Fjordenpaard genoemd, is een zeer populair paardenras. Fjorden hebben een zeer lief karakter en hebben een opvallend uiterlijk door hun wildkleur en rechtopstaande manen.

Geschiedenis

De Fjord werd vroeger alleen in het westen van Noorwegen gefokt, door de boeren. Hier komt ook de naam van het ras vandaan, fjorden zijn namelijk de bekende inhammen in de kust van Noorwegen. Rond het begin van de 17e eeuw heeft het ras zich verspreid over heel het land. Ze waren vooral zeer geschikt voor de bosbouw en als vervoersmiddel. Omdat ze erg stevige en vlakke gangen hebben, waren ze handig om voor wagens te spannen. Door de strenge winters die de dieren meemaakten zijn de pony’s erg sober geworden.

Na verschillende mislukte kruisingen waren er niet veel raszuivere pony’s meer over. Gelukkig was er nog een pony met goede eigenschappen die uiteindelijk de grondlegger van de drie belangrijkste bloedlijnen werd: Gange Rolv I 42. De drie stamvaders van de Fjord zijn Njål 166, Kåre 189 en Baronen 193.
Omdat ze overal sterke en bovendien goedkope dieren nodig hadden voor de landbouw, werden Fjorden na de Tweede Wereldoorlog ook populair in andere landen.

Exterieur

De manen van Fjorden worden zo geknipt dat ze rechtop komen te staan. De pony’s zijn breed gebouwd, met een goedgevormd hoofd (vaak met meelsnuit) en kleine oren. Elke Fjordenpaard heeft een aalstreep. Ook komen zebrastrepen vaak voor op de benen. Gewolkte benen, benen die vanaf de knie bruin zijn, komen ook voor. Aftekeningen komen wel voor, maar zijn niet gewenst.
Ook de wildkleur, met vijf varianten, is opvallend:

 

  • De kleur brunblakk, isabel, komt het meest voor.
  • Fjorden met de kleur rodblakk zijn roodvaal. Ze zijn dus iets roder dan ‘gewone’ isabelle pony’s.
  • Er bestaan ook grijsvale Fjorden. Deze kleur wordt grá of blauw genoemd.
  • Ulsblakk is een kleur die valt onder bruinvaal, maar extra licht is door een verdunnende factor. Het resultaat is een zeer lichte, roomkleurige pony.
  • Ook geelvale Fjorden bestaan, al komen ze niet vaak voor. De kleur wordt Gulblakk genoemd.

Karakter en gebruik

Fjorden zijn bereid om te werken en zijn soms wat eigenwijs. Als ze eenmaal door hebben wie de baas is, zijn het erg trouwe, lieve beesten. Ook zijn ze meestal erg kalm. Dit alles maakt ze ideaal voor de recreatie. Echte sportpaarden zijn het niet, maar voor buitenritten en om voor een kar te spannen zijn ze super. Door hun lieve karakter zijn ze vaak geschikt als kinderpony.
Door hun brede ruggen zijn Fjorden erg populair bij de voltige.