De Fries

6 februari 2018

Vrijwel iedereen kent het paardenras de Fries. De glanzende vacht, lange manen en staart en behang aan de benen zorgen ervoor dat het een opvallend paard is dat niet veel op andere rassen lijkt. Ook de manier waarop een Fries beweegt is spectaculair, door de hoge knieactie ziet deze er erg trots en sierlijk uit.

Geschiedenis

Er zijn aanwijzingen dat de voorouders van de Fries al sinds de 1e eeuw na Christus door de mens gebruikt werden. Deze paarden werden steeds meer als rijpaard gebruikt en waren vooral tijdens oorlogen populair. Door kruisingen met Arabieren, Andalusiërs en Oldenburgers is het ras steeds sierlijker geworden. Dit leidde in de 17e eeuw tot populariteit onder de adel en andere rijkere mensen. Vooral in onze provincie Friesland zag je het dier erg veel, meestal werd het als koetspaard gebruikt.
Toen er rond de 19e en 20e eeuw geen geld meer was om Friezen alleen te houden voor de koets en de paarden niet sterk genoeg waren voor het werk op het land, werd het ras veel gekruist met andere rassen. Om te voorkomen dat het ras helemaal zou uitsterven, werd in 1879 het eerste Nederlandse stamboek ooit opgericht: het Friese Paarden Stamboek. Dit had niet meteen succes, want in 1913 waren er nog maar drie goedgekeurde Friese hengsten over. Gelukkig zijn er toen zo’n 100  mensen bij elkaar gekomen in Leeuwarden om een goed fokplan te bedenken, wat er uiteindelijk voor gezorgd heeft dat de Fries een zeer populair ras is geworden.

Exterieur

Een Fries herken je vrijwel meteen aan de zwarte kleur, de lange manen en staart, het vele behang aan de benen en de trotse houding. Vroeger betonden er ook Friezen met een andere vachtkleur dan zwart, maar die bestaan tegenwoordig niet meer. Aftekeningen zijn niet erg gewenst, al is een heel klein kolletje of een witte kroonrand af en toe toegestaan.
Friezen worden tussen de 155 en 170 centimeter groot. De hals is redelijk lang en het lichaam is erg sterk, met lange en schuine schouders. Ook de benen zijn krachtig, waardoor de gangen er erg trots en chique uitzien.

Karakter en gebruik

Het Friese paard is intelligent, werkwillig en eerlijk. Ook is het dier erg levendig en trots. Het sierlijke lichaam van de Fries komt goed tot zijn recht in de dressuur, maar ook bij het mennen is het ras populair. Veel mensen kiezen ervoor om een Fries voor de recreatie aan te schaffen en ook voor de voltige is hij geschikt.