De Haflinger

18 december 2010

De Haflinger is een zeer populair paardenras. Qua grootte behoren ze tot de pony’s, maar officieel worden ze toch paarden genoemd. Haflingers hebben altijd dezelfde vachtkleur: zweetvos.

Geschiedenis

De Haflinger komt oorspronkelijk uit Oostenrijk. Door het gebied, met veel bergen en een ruig klimaat, is het een sober ras geworden. Waarschijnlijk komen Haflingers uit Sarndal, maar het ras werd pas echt bekend in het plaatsje Hafling, waaraan de naam van het ras te danken is.

De stamvader van dit ras, 249 Folie, is de zoon van een Tiroler landpaard merrie dat in 1873 gekruist werd met een Arabische hengst. Om de fokkerij van dit nieuwe paardenras zo goed mogelijk te organiseren, werd in 1921 het Nordtiroler Haflinger Pferdezuchtgenossenschaft opgericht in Oostenrijk.
De Haflinger kwam naar Nederland in 1961. Toen werden er veel merries en een paar hengsten vanuit Oostenrijk geïmporteerd, opdat het Nederlandse volk goede paarden had voor werk op het land. Toen de landbouw steeds meer gemechaniseerd werd, kwamen tegelijkertijd de andere eigenschappen van de Haflinger om de hoek kijken. Naast hun sterkte hebben ze namelijk ook een vriendelijk karakter en zijn ze zeer geschikt als recreatiepaard.

Exterieur

Het opvallendste aan het uiterlijk van de Haflinger is zijn kleur: zweetvos. Elke kleur vos is toegestaan, als de manen en staart maar licht zijn. Aftekeningen aan het hoofd komen heel vaak voor. Ook zie je vrijwel altijd dikke manen en staart.
Haflingers zijn tussen de 135 en 156 centimeter groot en zijn stevig gebouwd. De nek is vrij lang en wordt steeds smaller naarmate hij naar het hoofd loopt. De benen zijn kort en de rug, achterhand en het kruis zijn gespierd. Aan het kleine, edele hoofd kun je de Arabische afkomst zien.
De gangen zijn niet ruim, maar juist vlot en krachtig.

Karakter en gebruik

Haflingers zijn erg eerlijk, leergierig en vaak ook wat eigenwijs. Als je echt een sportpaard wilt, kun je beter niet kiezen voor dit ras, maar zolang het bij recreatie blijft kun je met een Haflinger vrijwel alles doen. Dit paardenras is erg betrouwbaar en rustig en worden dan ook vaak ingezet als tuig- en rijpaard.