De Hannoveraan

7 maart 2015

De Hannoveraan is een Duits ras en een echt sportpaard. Je ziet ze veel bij internationale springconcoursen en dressuurwedstrijden. Er zijn dan ook een hoop bekende Hannoveranen, zoals Keltec Salinero die een gouden medaille won op de Olympische Spelen met Anky van Grunsven.

Geschiedenis

Zoals je aan de naam kunt zien, komt de Hannoveraan uit Hannover, Duitsland. Het ras bestond al in de middeleeuwen, al was het toen nog niet zo ver ontwikkeld. De Hannoveraan stamt namelijk af van het Duitse krijgspaard, dat werd gekruist met Oosterse en Spaanse rassen. De echte fokkerij begon pas in de 18e eeuw, in 1735.

Het Landgestüt Celle, nu nog steeds de grootste Hannoveraanfokkerij ter wereld, werd toen opgericht door George II, de Duitse koning van Engeland. Hij begon met Holsteiners die gekruist waren met Andalusiërs en kruiste ze later ook met onder andere Engelse Volbloeden. Zo werd de Hannoveraan erg veelzijdig, aangezien hij geschikt was voor het werk op het land maar ook als rijpaard en tuigpaard. In 1922 werd stamboek opgericht: Verband Hannoverscher Pferdezüchter.
Toen er na de Tweede Wereldoorlog veel stoeterijen werden opgeheven, kwamen daarvandaan veel paarden naar Landgestüt Celle. De stoeterij werd dus groter en groter. De Hannoveranen werden gekruist met meer Engelse Volbloeden en wat Pruisische rassen. Ook op kwaliteiten zoals gangen en springaanleg werd gelet.

Exterieur

Hannoveranen worden tussen de 160 en 175 centimeter groot. Ze zijn dus vrij groot, en met hun gespierde lichaam zijn ze erg imposant. De lange hals en rug, de schuine schouder en de sterke benen en botten maken het paard zeer geschikt voor de sport. De gangen zijn ruim, zonder veel knieactie. De staart wordt hoog gedragen. De meeste paarden van dit ras zijn bruin of vos van kleur, maar er bestaan ook zwarte en schimmel- exemplaren.
Verder krijgen Hannoveranen een brandmerk op hun linkerbil als ze worden opgenomen in het stamboek.

Karakter en gebruik

Omdat de Hannoveraan zeer betrouwbaar, eerlijk en rustig is, is hij uitermate geschikt voor sportwedstrijden. De echte sport is dus waar de meeste Hannoveranen voor gebruikt worden. Vooral bij het springen en dressuur zijn ze populair, maar ook bij andere takken van de paardensport kunnen ze er wat van.