De Lippizaner

22 januari 2018

De Lippizaner komt oorspronkelijk uit Slovenië. Dat is echter niet waar vrijwel iedereen het ras van kent, want dat is de beroemde Spaanse Rijschool in Wenen. Daar worden vele Lippizaners getraind in de hogeschooldressuur.

Geschiedenis

De Lippizaner heeft zijn naam te danken aan de plaats waar hij vandaan komt: Lipica, Slovenië. Over de naam van het ras is tijden moeilijk gedaan, je kunt de naam van het plaatsje namelijk op verschillende manieren schrijven: Lipica, Lippiza en Lipizza. Uiteindelijk is er in 1920 besloten dat de internationale naam van het paard Lipizzaner is. In Nederland gebruiken we echter nog steeds de naam Lippizaner, net als in Duitsland, en ook de Verenigde Staten gebruiken een andere naam: Lipizzan.

De oude stoeterij, die daar nog steeds staat, werd gesticht door de aartshertog Karel van Oostenrijk in 1580. Hij kocht allerlei paarden in Spanje en liet ze naar zijn stoeterij brengen, waar hij een gracieus paard wilde fokken met een groot uithoudingsvermogen. Ook uit Frankrijk, Duitsland en Denemarken werden paarden gehaald.
De paarden die gefokt werden, werden gebruikt voor allerlei doeleinden. Je zag ze zowel voor de koets als onder het zadel, en ook op het slagveld werden ze ingezet.
De beroemde Spaanse Rijschool in Wenen, die al sinds 1572 bestaat, begon de Lippizaner te gebruiken en nu is het vrijwel het enige ras dat daar rondloopt. De shows die gegeven worden met prachtige Lippizanerhengsten, worden nog steeds veel bezocht.
In 1920 werd de fokkerij naar Piber verplaatst. De Lippizaner wordt vrijwel alleen door staatsstoeterijen in Oostenrijk, Hongarije, Koatië, Slowakijke, Slovenië, Italië en Roemenië gefokt.

Exterieur

Dit paardenras is tussen de 155 en 158 centimeter groot en heeft een gedrongen lichaam met een ronde hals en een lage schoft. Met hun korte benen kunnen Lippizaners fantastisch mooi draven.
De vachtkleur is meestal schimmel, maar ook zwart en bruin komen af en toe voor. Als traditie loopt er zowel in Lipica als in Piber minstens één bruine hengst rond, die voorop lopen in de shows.

Karakter en gebruik

Lippizaners zijn werkwillig, maar laten ze zich niet zomaar dwingen iets te doen. Verder zijn ze enorm intelligent en moedig en hebben ze een goed geheugen, wat ervoor zorgt dat ze makkelijk nieuwe dingen leren. Dit, de natuurlijke rust die ze met zich meedragen en de trotse houding maken ze uitermate geschikt voor de hogeschooldressuur.
Het ras is echter ook geschikt als recreatiepaard of voor andere sporten zoals ‘gewone’ dressuur, mennen en endurance. Een Lippizaner is erg vriendelijk en toenaderend, en wordt ook erg oud. Houd er wel rekening mee dat je pas met africhten kunt beginnen als het dier zo’n 4 jaar oud is, omdat het ras laat volwassen is.