De Welsh pony

26 februari 2018

De Welsh pony is een zeer populair ponyras afkomstig uit Wales. Het zijn zeer veelzijdige pony’s, en je hebt ze ook nog eens in alle maten! Er worden namelijk wel vijf verschillende fokrichtingen onderscheden, en in Nederland zijn dit er zelfs zes.

Geschiedenis

Door teksten uit de Oudheid weten we dat de Welsh een zeer oud ras was. Bij de Romeinen stond het dier al bekend als een zeer edele pony. De leefomgeving was hard en daardoor werden de pony’s erg sterk, kregen ze veel uithoudingsvermogen en werden ze bovendien zeer slim. Ze zijn vaak gekruist met Arabieren, wat je kunt zien aan het edele hoofdje van de Welsh.
Welsh-fokkers wilden al zeer vroeg alleen de allerbeste pony’s houden om mee door te fokken. Hiermee konden ze namelijk veel geld verdienen door ze mee te laten lopen in de Keltische races.

Exterieur

De Welsh heeft een zeer edel hoofdje, vaak met een deukje boven de neus, net als de Arabier. Alle vachtkleuren komen voor, behalve bont. Verder verschillen de kenmerken van het uiterlijk van de Welsh tussen de verschillende fokrichtingen die er bestaan:

–       Sectie A / Welsh Mountain pony (zie afbeelding). De kleinste Welsh, met een maximale schofthoogte van 122 centimeter. Deze pony is minder geschikt als rijpony, omdat er alleen kleine kinderen op kunnen.

–       Sectie B. Een pony die veel op de Welsh Mountain lijkt, maar dan een stukje groter: 123 – 137 centimeter. Hierdoor is deze pony geschikter als rijpony.

–       Sectie C. Deze Welsh is even groot als de B-pony, maar is breder gebouwd en heeft wat meer behang. Hij doet het goed in vrijwel elke tak van de paardensport.

–       Sectie D / Welsh Cob. De Welsh Cob is groter dan 137 centimeter en is net als de sectie C redelijk massief gebouwd met veel behang.

–       Sectie WPBR (WelshPartBRed). Een rijpony met minimaal 12.5% Welsh bloed kan worden toegelaten tot het stamboek.

–       Sectie NWR (Nederlandse Welsh Rijpony). Een zeer grote rijpony, met minimaal 25% Welsh bloed.

Karakter en gebruik

Welsh pony’s zijn intelligente, werkwillige en pittige dieren. Je kunt ze vrijwel overal voor gebruiken: recreatie, dressuur, springen, mennen, noem maar op!