Aftekeningen aan de benen

18 december 2010

 

Aftekeningen zijn witte vlekken die op het hoofd en de benen te zien zijn. Ze zijn erg belangrijk voor het signalement voor een paard, ze staan dan ook vermeld in het paspoort. Witte plekjes die ontstaan zijn na een wondje of drukking horen niet bij de aftekeningen.

In dit artikel worden de aftekeningen die je op de benen van een paard kunt vinden besproken. Je kunt ze in drie soorten verdelen: de witvoet, het witbeen en het hoge witbeen.

Soorten aftekeningen

Er zijn verschillende aftekeningen aan de benen:

  • Witte kroonrand, een klein randje boven de hoef
  • Sokje, als zowel de kroonrand en een stukje van het kootbeen wit zijn
  • Sok, als het stuk van de hoef tot de koot wit is
  • Witvoet, wit tot en met de kogel
  • Half witbeen, hierbij is het wit tot ongeveer halverwege het pijpbeen
  • Witbeen, wit tot en met het pijpbeen
  • Hoog witbeen, een witbeen dat doorloopt tot boven de knie

Je kunt bovenstaande aftekeningen eventueel onderverdelen in witvoet, witbeen en hoog witbeen.

Oplopend

Om een aftekening aan het been te benoemen, gebruiken we het laagste hoogste punt van de aftekening. Als het wit aan de ene kant van het been hoger is dan aan de andere kant, noemen we dit voor of achter oplopend. Zo kun je in een signalement van een paard bijvoorbeeld tegenkomen: ‘witte kroonrand, achter hoog oplopend’. Op deze manier kun je heel veel over bepaalde aftekeningen zeggen. Vaak wordt er dan ook gebruik gemaakt van afkortingen in het signalement.

Bijzondere aftekeningen

In tegenstelling tot aftekeningen aan het hoofd zijn er bij de benen niet zo veel bijzondere aftekeningen te vinden. Bij sommige paardenrassen zijn zebra-achtige strepen te vinden op de benen, die logischerwijs zebrastrepen worden genoemd.