De geboorte van een veulen

21 november 2010

Nadat een merrie een dracht van 11 maanden heeft doorstaan, wordt dan eindelijk een veulentje geboren. De geboorte gebeurt in een aantal stappen. Tijdens de dracht zijn er al een aantal voortekenen waarneembaar.

De bevalling zelf

Als de bevalling echt gaat beginnen, wordt het veulen tegen de baarmoedermond aangeduwd. De baarmoeder maakt dan samentrekkende bewegingen. De merrie krijgt dan ontsluiting, en zodra die voldoende is komt de vruchtblaas naar buiten. Deze gaat kapot, het vruchtwater komt eruit en daarna worden al snel de voorbeentjes zichtbaar. Het hoofd moet hierop liggen. Meestal ligt de merrie al, maar als dit nog niet het geval is doet ze dat nu. Als het hoofdje eenmaal buiten is, moet je zo snel mogelijk het neusvlies kapot maken. Anders kan het veulentje stikken. Dan begint de merrie echt te persen en is het veulen meestal binnen een halfuurtje geboren. Het komt voor dat de achterbenen nog even in de merrie blijven zitten, maar die komen er vanzelf uit. Als het veulen voor de eerste keer probeert te gaan staan, breekt de navelstreng.

De nageboorte

Als het veulen geboren is, hangt de nageboorte nog uit de moeder. Die wordt er binnen zo’n 3 uur uitgeperst. Het is erg belangrijk dat hij er helemaal uit komt! Als er een gedeelte in de baarmoeder achterblijft, wordt hij afgebroken waarbij er toxines gevormd worden. Die toxines kunnen uiteindelijk leiden tot de dood van de merrie. Als je niet zeker weet of de hele nageboorte eruit is, kun je dit het beste even door de dierenarts laten controleren.
Samen met de nageboorte komt ook het veulenbrood naar buiten. Dit is een soort spons van afschilferingen van de veulenhuid.

Het veulen vlak na de geboorte

De moeder zal het veulen schoon likken. Je kunt haar helpen door het kleine diertje droog te wrijven met wat stro of een handdoek. Het veulen zal al heel snel gaan staan, binnen een uur, omdat het in het wild snel weg zou moeten kunnen rennen. Na wat gewankel begint het veulen voor het eerst te drinken. Deze eerste melk wordt biest genoemd. Een paar uur daarna zal ook de darmpek eruit komen, de eerste mest. Schrik niet als deze erg hard en donker is, dit is namelijk volkomen normaal.
Eventueel kun je op de eerste dag de dierenarts het veulen een prik te geven, de zogenaamde veulenprik. Die geeft het diertje wat antistoffen, waardoor de weerstand op pijl blijft.

Als de geboorte niet normaal verloopt, moet je meteen een dierenarts waarschuwen. Omdat de geboorte erg snel gaat, kan een klein dingetje al snel tot grote problemen leiden.