Het dekken

3 augustus 2010

Het dekken van een merrie kan op twee verschillende manieren: de natuurlijke dekking en de kunstmatige inseminatie.

Natuurlijke dekking

Bij de natuurlijke dekking hebben de hengst en merrie gewoon lichamelijk contact, zoals het dus in de natuur gebeurt. Vroeger kwam dit veel vaker voor dan nu, omdat er toen nog geen andere manieren uitgevonden waren. Engelse Volbloeden worden bijna altijd op deze manier gefokt, omdat ze anders de renbaan niet op mogen.

Een natuurlijke dekking kan vrij gevaarlijk zijn, omdat de merrie naar de hengst kan slaan en vaak gaat de hengst ook niet altijd even netjes met de merrie om. Om het slaan van de merrie te voorkomen, wordt zij vaak gekluisterd. Met een touw wordt er gezorgd dat de achterbenen niet kunnen slaan.

Natuurlijk kun je de hengst en merrie ook samen in een wei zetten en hopen dat er iets gebeurt, maar de meeste paardeneigenaren durven dit niet. Het is meestal echter wel veiliger, omdat de paarden elkaar kunnen leren kennen en de dekking dan vriendelijker verloopt.

Kunstmatige inseminatie

Omdat een natuurlijke dekking gevaarlijk kan zijn, wordt er tegenwoordig vaak gekozen voor een kunstmatige inseminatie. Door de hengst te laten ruiken aan een hengstige merrie waar hij niet bij kan en hem vervolgens op een fantoom te laten springen kan er sperma worden opgevangen. Dit wordt gemengd met allerlei middelen die ervoor zorgen dat de kans van een succesvolle dekking zo hoog mogelijk is. De merriehouder krijgt vervolgens een potje met sperma en laat dit door de dierenarts inbrengen in de hengstige merrie. Dit gebeurt met behulp van een lang buisje en een spuit.