Hoefbevangenheid

8 januari 2011

 

Hoefbevangenheidis een aandoening aan de hoeven. Het wordt ook wel laminitis genoemd en ontstaat doordat er onvoldoende zuurstof in de hoeven terechtkomt doordat er te weinig bloed naar de hoeven stroomt. Hierdoor sterven er cellen af in het lamilaire weefsel van de hoef, de gevoelige delen. In de hoef ontstaat een waterzuchtige zwelling, een oedeem. De hoefwand en het hoefbeen kunnen losraken van elkaar, waardoor lopen erg pijnlijk wordt.

Symptomen

De hoeven zijn warm en erg pijnlijk, waardoor het paard ze zo veel mogelijk probeert te ontlasten. Zo zal het dier niet veel lopen en niet makkelijk hoeven geven. Hoefbevangenheid zie je het eerst bij de voorbenen, omdat daar meestal de meeste druk op wordt gelegd. Uiteindelijk zullen ook de hoeven aan de achterbenen aangetast worden. Vaak loopt een paard met deze aandoening op zijn hielen en staat hij met zijn voorbenen gestrekt.
Als het hoefbeen en de hoefwand van elkaar losraken, kan het hoefbeen gaan kantelen en ligt de punt hiervan naar beneden in plaats van naar voren. De punt veroorzaakt kreupelheid door in de zool van de hoef te steken. Ook kan het hoefbeen naar beneden zakken. We gebruiken de term chronisch hoefbevangen als de positie van het hoefbeen veranderd is.

Oorzaken

Oorzaken van hoefbevangenheid kunnen zijn: EMS, endotoxines gevormd bij een infectie of na een vervelende bevalling, te veel gewicht op een bepaalde voet (bijvoorbeeld als het paard kreupel is aan een ander been) en ontstekingen aan de hoeven.

Behandeling

De ernst van de aandoening wordt bepaald door de ernst van de kanteling van het hoefbeen. Als dit nog niet gebeurd is, kan het paard in een paar maanden genezen. Wel blijft hij dan altijd nog gevoelig voor hoefbevangenheid. Als de kanteling van het hoefbeen wel heel erg is, kan het niet genezen worden. Vaak is verzachten wel mogelijk, maar in ernstige gevallen wordt vaak gekozen om het paard te laten inslapen.
Manieren om hoefbevangenheid te verminderen of verzachten:

  • gebruik van pijnstillers
  • de bloedaanvoer laten toenemen met Clenbuterol of Acetypromazine
  • de hoeven op een bepaalde manier laten bekappen en/of beslaan, opdat het kantelen van het hoefbeen voorkomen of gestopt wordt
  • het paard niet meer laten werken en 24/7 op stal laten staan
  • geen (vet) gras voeren