Influenza

13 november 2010

De paardengriep influenza is een zeer besmettelijke ziekte. Het is een virusinfectie, dat zich via de lucht verspreidt. Bekende symptomen zijn hoesten, koorts en en sloomheid. Andere mogelijke gevolgen van influenza zijn dikke benen en waterig snot dat op pus kan gaan lijken als er een infectie optreedt. In Nederland is het verplicht om paarden in te laten enten tegen deze ziekte.

Besmetting

Als een paard besmet raakt met influenza, is het meestal binnen een week ziek. De neusholte raakt ontstoken en de gebieden rondom raken ook beschadigd. Vaak leidt de luchtwegontsteking bij veulens zelfs tot een longontsteking. Hoesten en koorts worden waarneembaar. Vooral in de winter heeft je paard een grote kans om besmet te raken met het virus, dat een beetje te vergelijken is met verkoudheid bij mensen.

Herstel

Als je paard influenza heeft, is het belangrijk dat je het dier rust geeft. Laat het niet werken en bouw de conditie pas weer langzaam op als het weer helemaal de oude is. Het is slim om je paard in de wei te zetten, zodat het in een zo veel mogelijk stofvrije ruimte loopt. De luchtwegen worden dan niet nog eens extra geprikkeld. Hooi of ander ruwvoer kun je het beste nat maken voor je het voert.
Meestal is een paard binnen een paar weken weer beter. Dit is echter alleen het geval als er geen andere infectie is ontstaan! Secundaire bacteriële infecties kunnen ontstaan doordat het de weerstand van het paard verslechtert door de griep. Waarschuw bij een lange tijd van ziekte of koorts altijd een dierenarts.

Inenting

Gelukkig bestaat er een vaccin tegen deze ziekte. Het is verplicht om je paard elk jaar te laten inenten tegen influenza. Het beste is echter om dit twee keer per jaar te doen, omdat de bescherming van de enting na een halfjaar vaak minder wordt. Vooral als je paard vaak in contact komt met vreemde paarden is dit belangrijk.