Kreupelheid

27 december 2010

Als je paard kreupel loopt, zet hij zijn benen onregelmatig neer. De beenzetting is dus onregelmatig en je paard loopt ‘mank’. Een paard kan heel licht kreupel zijn, maar ook zo erg dat hij één of meerdere benen niet meer gebruikt omdat het zo’n zeer doet. Kreupelheid kan verschillende oorzaken hebben.

Symptomen

Het is vrij makkelijk om te zien of je paard kreupel loopt, het dier loopt immers onregelmatig. Als je eenmaal door hebt dat er sprake is van kreupelheid, moet je er zien achter te komen van welk been het paard last heeft. Dit kun je het best zien als het paard draaft.

Laat iemand het paard aan de hand draven en kijk zelf goed naar de benen, maar ook naar het hoofd en het kruis. Hieraan kun je namelijk zien om welk been het gaat. Gaat het om een van de voorbenen, dan zal het hoofd zakken als het pijnlijke been niet belast wordt en omhoog komen zodra het wel belast wordt. Als het om een van de achterbenen gaat, kun je dit zien aan het kruis. Als een gezond been wordt neergezet, laat het paard zijn kruis zakken, maar als het pijnlijke been wordt neergezet zal het dier dit proberen te voorkomen.

Oorzaken

Er bestaan heel veel verschillende oorzaken waardoor een paard kreupel kan gaan lopen. Het is wel belangrijk dat je de oorzaak weet, omdat de behandeling hier immers van afhangt. Mogelijke oorzaken zijn:

  • mok
  • hoeven te kort bekapt
  • peesblessure
  • verstapping

Als je niet weet wat de oorzaak van de kreupelheid is, kun je het beste even de hulp van een dierenarts inschakelen.

Behandeling

Voor elke oorzaak bestaat er een andere behandeling. Zorg er in elk beval voor dat het paard niet meer bereden wordt. Weet je niet goed hoe je iets moet behandelen, bel dan een dierenarts. Doe dit ook als je paard erg vaak of lang kreupel loopt.