Maanblindheid

15 januari 2017

De aandoening maanblindheid is vrij ernstig en komt ook regelmatig terug. De iris en de delen daaromheen van één oog worden aangetast en daardoor ontstaat blindheid. Het paard heeft (ongeveer) maandelijks last van aanvallen, vandaar de naam (ja, maanblindheid is de juiste spelling, het is dus niet maandblindheid).
Meestal worden de eerste paar aanvallen van maanblindheid niet opgemerkt. Wel kunnen deze schade veroorzaken. Het is dus belangrijk om, zodra je iets vermoedt, de dierenarts te bellen. Bij elke aanval wordt het oog meer aangetast. Uiteindelijk kan dit leiden tot gehele blindheid aan dit oog.

Oorzaak en behandeling

Het is niet precies bekend wat de oorzaak is van deze vervelende aandoening. Er is grote kans dat de bacteriën ‘leptospirosen’, zeer beweeglijke bacteriën, er iets mee te maken hebben.
Bij een aanval is het belangrijk dat het paard zo snel mogelijk op een donkere plek met zo min mogelijk wind wordt geplaatst. Bij zeer ernstige gevallen wordt er vaak gekozen om het oog te verwijderen. Dit gaat via een operatie.
Er zijn echter ook andere manieren om een paard met maanblindheid te behandelen en het oog te redden tegenwoordig, maar dan moet je er echt op tijd bij zijn.

Let op

Een maanoog (kleurafwijking oog) is iets totaal anders dan maanblindheid. Er is hierbij geen sprake van blindheid. Haal deze twee dingen dus niet door elkaar.