Oedeem

27 februari 2018

Het kan voorkomen dat je paard last heeft van een vochtophoping, bijvoorbeeld na een flinke trap gekregen te hebben. Deze vochtophoping wordt oedeem genoemd. Het kan op elke plek van het paardenlichaam voorkomen. Als je met je vinger op zo’n plekje drukt, blijft er een putje zichtbaar nadat je je vinger weer weggehaald hebt.

Oorzaken

Oedeem kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

–          Verrekking van een spier of pees

–          Te weinig beweging, waardoor het vocht in het lichaam niet goed kan worden afgevoerd. Hierdoor kan het voorkomen dat het vocht, dat niet meer goed circuleert, naar beneden zakt waardoor je paard stalbenen krijgt. Dit betekent dat er bij meerdere benen oedeem voorkomt.

–          Trap van een ander paard of een andere klap

–          Lymfebaanontsteking (Einschuss), waardoor de afvoer va vocht slecht is doordat de lymfvaten niet goed werken. Een van de benen is warm en opgezwollen door oedeem, vaak loopt het paard er kreupel door.
Dit kan voorkomen na rotstraal, mok, een infectie of een wondje.

–          Overbelasting van de pezen, waardoor een acute peesblessure kan ontstaan. Het been is dan vlak na het werken erg dik. Of het iets ernstigs is, kun je te weten komen als je een echo laat maken. Bij oedeem bij een acute peesblessure zie je trouwens geen putje na erop gedrukt te hebben, omdat je niet op vocht drukt maar op weefsel.

Behandeling

Bij oedeem is het handig om de aanvoer van vocht te verminderen. Dit kun je doen door de haarvaten, die het vocht aanvoeren, te laten samentrekken door het oedeem te koelen met koud water. Doe dit met een zachte straal, tien minuten lang en twee keer per dag. Verder kan het, afhankelijk van de oorzaak van de oedeem, verstandig zijn om het paard beweging te geven. Dit kun je doen als je paard stalbenen of een lymfebaanontsteking heeft. Heeft je paard een peesblessure, dan is beweging ten strengste afgeraden.
Als je niet zeker weet wat de oorzaak is van de oedeem bij jouw paard, neem dan altijd contact op met een dierenarts. Oedeem kan leiden tot chronische klachten aan het been, neem het dus altijd serieus!