Hoefbescherming

3 augustus 2010

Er bestaat allerlei hoefbescherming om ervoor te zorgen dat de hoeven van het paard niet beschadigd worden tijdens het rijden of de transport.

Springschoenen

Het doel van springschoenen is het voorkomen dat de achterhoeven de hoefijzers van de voorhoeven aftrappen. Verder beschermen ze ook de hoef zelf en de hoefballen. Zoals de naam al zegt, worden ze vooral tijdens het springen gebruikt. Er bestaan twee verschillende soorten springschoenen:

  1. Dichte springschoenen, springschoenen zonder riempjes e.d., wordt bevestigd door ze over de hoef te schuiven
  2. Open springschoenen, deze kun je dicht maken met riempjes of klittenband

Ze kunnen gemaakt worden van verschillende materialen: rubber, leer, kunststof en plastic.

Hoefbalbeschermers

Om de hoefballen te beschermen worden er hoefbalbeschermers gebruikt. Ze worden vooral gebruikt bij IJslanders, ook omdat er dan meer actie in de gangen komt. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende gewichten, de meeste zitten zo tussen de 190 en 300 gram. Tijdens wedstrijden en keuringen zijn ze erg populair. Ze moeten dan wel aan bepaalde eisen voldoen; bij wedstrijden mag een hoefbalbeschermer (ook wel ballenboot genoemd) maximaal 300 gram wegen, en dat is inclusief vuil! Bij keuringen is dit maximaal 100 gram.
Er bestaan hoefbalbeschermers van leer en neopreen. Je bevestigt ze aan de achterkant zo strak mogelijk met een gespje. Er bestaan ook rubberen versies, die je meestal over de hoef moet aantrekken omdat er geen gespen aan zitten.