Overige beenbescherming

10 oktober 2010

Naast bandages en hoefbescherming bestaan er nog veel meer soorten beenbescherming. Hieronder worden peesbeschermers, pijpkousen, strijklappen, strijkringen, 3-in-1 beschermers en transportbeschermers besproken. 

 

Peesbeschermers

Om de achterkant van de voorbenen te beschermen worden peesbeschermers (zie foto) gebruikt. Ze zorgen er onder andere voor dat de achterbenen de voorbenen niet raken. Meestal worden ze gemaakt van leer of kunststof, met een voering van (nep)bont of neopreen. Peesbeschermers zijn open aan de voorkant en worden gesloten met leren riempjes of klittenband.

Pijpkousen

Om het gehele been met één beschermer te beschermen zijn er pijpkousen. Deze vallen dus om het hele onderbeen heen. Ze zorgen ervoor dat de pees en de voorkant van het been niet beschadigd raken. Ze zijn meestal gemaakt van leer of neopreen en hebben soms een voering.

 

De strijklap en de strijkring

 

Om de achterbenen en dan vooral de kogels te beschermen tegen het langs elkaar strijken van de benen bestaan er strijklappen en strijkringen. Strijklappen worden gemaakt van leer, kunststof of neopreen en worden meestal vastgemaakt met klittenband. Strijkringen zijn ringen van rubber die je over de hoef heen kunt schuiven. Ze zitten dan om de koot heen en zo worden wondjes aan de kogels voorkomen.

De 3-in-1 beschermer

Voor zowel de voorbenen als de achterbenen bestaan er 3-in-1 beschermers. Ze zijn heel zacht en geven extra steun en bescherming aan de kogel en pezen. Vooral bij de dressuur zijn ze populair, omdat ze ook goed schokken van moeilijke oefeningen opvangen. Het materiaal dat gebruikt wordt om deze beschermers te maken is neopreen, en de sluiting bestaat uit klittenband.

 

De transportbeschermer

Speciaal voor het vervoer worden er transportbeschermers gemaakt. Ze worden gemaakt van nylon of kunststof en zijn gevoerd met bont, katoen of fleece. Er bestaan twee soorten transportbeschermers:

  • De lage transportbeschermer, die van de knie tot de hoef beschermt
  • De hoge transportbeschermer, die om de knie vastzit en tot en met de hoefballen bescherming biedt

Er zijn verschillende meningen over deze beenbescherming. Naast de bescherming die het kan bieden zou het volgens sommige mensen ook gevaarlijk kunnen zijn. Het paard zou er bijvoorbeeld makkelijk op kunnen gaan staan en zichzelf zo bezeren. Of het een goed idee is om transportbeschermers te gebruiken verschilt per autobestuurder en paard.