De zomerdeken, winterdeken en regendeken

3 augustus 2010

Om het paard zo veel mogelijk tegen het Nederlandse weer te beschermen bestaan er de zomerdeken, winterdeken en regendeken.

Zomerdeken

Dit is een erg dunne deken die gebruikt wordt tijdens de eerste koudere nachten. Hij is echter niet heel populair, er is nogal wat commentaar op. Zomerdekens drukken de haren namelijk plat, waardoor er minder lucht tussen zit en er dus minder isolatie is. Dit zorgt ervoor dat de vacht zijn werk niet goed meer kan doen. De vraag is dus of een zomerdeken wel nut heeft.

Winterdeken

De winterdeken wordt natuurlijk gebruikt in de winter. Ze zijn in allerlei diktes verkrijgbaar en de ene is wel waterdicht terwijl de ander dat niet is. Door al deze verschillende uitvoeringen worden winterdekens zowel op stal als in de wei gedragen.
Een belangrijk voordeel van de winterdeken is dat een paard geen heel dikke vacht meer aanmaakt in de winter. Vaak moet het dier dan alsnog geschoren worden voor een echt intensieve training, wat er weer voor zorgt dat het dragen want een winterdeken echt noodzakelijk is.

Regendeken

Je zult waarschijnlijk denken dat een regendeken compleet waterdicht, maar dit is niet altijd het geval. Alle regendekens zijn waterafstotend, maar vaak zitten er wel naden in waar het water doorheen kan. Vooral op een regenachtige zomerdag of in de herfst is een regendeken ideaal. Vaak wordt er nog een andere deken onder gelegd zodat het paard behalve redelijk droog ook nog warm blijft.