De zweetdeken en de uitrijdeken

21 november 2010

Zweetdeken
Zweetdeken

Om te zorgen dat je paard het niet te koud krijgt voor, tijdens of na het rijden, kun je gebruik maken van een zweetdeken of uitrijdeken. Een zweetdeken is voor na het rijden en een uitrijdeken kun je tijdens het uitstappen gebruiken.

 

Zweetdeken

Om te voorkomen dat je paard te snel afkoelt nadat het gezweet heeft, kun je na het rijden een zweetdeken (zie afbeelding) gebruiken. Ze zijn er van verschillende stoffen, waarvan de meest voorkomende wol en fleece zijn. Er bestaat verschil in dikte en kwaliteit, houd daar dus rekening mee als je een zweetdeken wilt aanschaffen.

Zweetdekens hebben een erg hoog absorptievermogen, waardoor het zweet boven op de deken komt te liggen en het paard dus droog wordt. Het minder positief punt is wel dat het zweet niet makkelijk verdampt. Dit betekent dat het bloed van het dier minder snel afkoelt en de spieren dus langer warm blijven. Daarom doe je er goed aan om het dier eerst heel goed uit te stappen voordat je de deken oplegt.
Deze dekens worden zowel in de zomer als winter gebruikt. Wel zijn deze verschillend van dikte en vaak ook van materiaal. In de winter kun je het beste een dikke deken van wol gebruiken, maar in de zomer is een dunne deken van badstof of fleece geschikter.

Uitrijdeken

Op erg koude dagen in de winter is het voor een paard vaak erg koud om zomaar te beginnen of stoppen met rijden. Van tevoren zijn de spieren namelijk nog niet opgewarmd, en na het rijden koelen de spieren juist erg snel af.

Uitrijdeken
Uitrijdeken

Je kunt daarom tijdens het instappen en uitstappen gebruik maken van een uitrijdeken. Die zorgen er namelijk voor dat de lendenen van het dier warm blijven. De meest gebruikte uitrijdekens zijn gemaakt van fleece, wol of waterdicht materiaal.
Vooral voor geschoren paarden of paarden met een dunne vacht is een uitrijdeken aan te raden. Uitrijdekens worden ook wel tijdens buitenritten gebruikt.