De neusriem

3 januari 2018

Een onderdeel van het hoofdstel dat een grote invloed heeft op het bit, is de neusriem. Hoe smaller deze ‘riem’ is, hoe meer het inwerkt op het bit. Het zorgt er namelijk voor dat de mond niet wijd opengedaan kan worden en het bit niet onder de tong terechtkomt. Ook blijft het bit stabieler liggen met een neusriem.

Er bestaan ook hoofdstellen zonder neusriem, maar die zie je niet vaak. Zorg ervoor dat je de neusriem zo vastgept, dat er twee vingers tussen het paardenhoofd en het riempje passe.

Verschillende soorten

Er bestaan verschillende neusriemen:

  • De lage neusriem (of Hannoveraanse neusriem, of africhtingsneusriem) werd vroeger het meest gebruikt in Nederland. Zoals de naam al zegt, loopt de neusriem laag over de neus en onder het bit langs. De bitringen liggen wel vrij, omdat je anders niet goed kunt sturen. Een voordeel is dat je de teugels eventueel ook aan het ringetje aan de neusriem kunt vastmaken, wat handig is voor jonge paarden omdat zo de druk wordt verdeeld. Je kunt een lage neusriem niet gebruiken bij een stang, omdat de kinketting dan in de weg zit.
  • Tegenwoordig wordt de hoge neusriem, ook wel Engelse neusriem genoemd, het meest gebruikt in Nederland. Deze neusriem ligt dus hoog en geeft het paard daardoor meer bewegingsruimte. Ook is hij geschikt in combinatie met een stang.
  • De gecombineerde neusriem is, zoals de naam al zegt, een combinatie van een hoge en een lage neusriem. Het is een hoge neusriem met daaraan een sperriem, dat naar beneden loopt.
  • De Mexicaanse neusriem bestaat uit twee dunne riempjes die gekruist over de neus liggen. Er kan makkelijk geademd worden, maar het wijd opendoen van de mond is vrijwel onmogelijk. Vooral voor het springen is deze neusriem geschikt; veel springruiters gebruiken hem.
  • Van de koordneusriem bestaan twee verschillende soorten: een hoge en een gecombineerde vorm. Het enige verschil tussen deze en de ‘gewone’ hoge en gecombineerde neusriemen is de pittige inwerking bij het opensperren van de mond.