De bijzetteugel en de pessoateugel

8 januari 2018

De bijzetteugel en de pessoateugel (zie afbeelding) zijn twee verschillende hulpteugels. Je kunt ze allebei gebruiken bij het longeren, maar verder zijn ze erg verschillend.

Bijzetteugel

De bijzetteugel is een hulpteugel die van het bit tot de singel loopt. Je kunt hem op verschillende hoogtes aan de singel vastmaken, waardoor je de hoogte van de druk zelf kunt bepalen. Hij is bedoeld om het paard te leren het bit op de juiste manier in de mond te houden.

De ruiter hoeft nu niet zelf te gaan trekken, de hulpteugel corrigeert het paard. Als het dier niet aan het bit of de teugels trekt, is er geen druk voelbaar. Pas als het paard gaat trekken, komt er druk op de teugel te staan.
Je kunt bijzetteugels gebruiken bij zowel het longeren als het rijden.

Pessoateugel

De pessoateugel (zie afbeelding) is alleen geschikt voor het longeren. Hij loopt van het bit langs de longeersingel en de achterhand van het paard. Het hele paardenlichaam wordt dus gecorrigeerd: de achterbenen en de rug worden goed gebruikt. Zodra het paard zijn hoofd in een verkeerde houding houdt waardoor ook de rug verkeerd komt te staan, wordt de achterhand vanzelf meegetrokken. De rug wordt dan bol en het dier ontspant weer.

Een pessoateugel bestaat uit twee verschillende delen:

  • Een touw dat van het bit door de longeersingel en vervolgens langs het paardenlichaam loopt. Dan gaat het achter de achterbenen langs, met een bontje eromheen om de benen niet te beschadigen.
  • Een touw dat boven aan de rug wordt bevestigd aan de singel en dan achter de achterbenen langs loopt. Dit elastiek loopt door hetzelfde bontje als het andere touw.

Soms loopt er ook nog een extra touw van het bit naar de bovenkant van de rug.