De chambon, de gogue en de halsverlenger

28 november 2010

De chambon, de gogue en de halsverlenger zijn drie verschillende hulpteugels die veel op elkaar lijken.

Chambon

De chambon bestaat uit een kopstuk, dat dus als tweede kopstuk aan het hoofdstel wordt vastgemaakt met gespjes. Hieraan zit aan elke kant een ringetje, waardoor een touw loopt. De ene kant van het touwtje loopt naar de bitring en wordt daaraan vastgemaakt met een clipje. De andere kant loopt over in een leren riem, die tussen de voorbenen door aan de singel wordt bevestigd.
De hulpteugel zorgt ervoor dat het paard zijn hals voorwaarts en neerwaarts gaat strekken. Gaat het hoofd van het paard omhoog, dan komt er druk te liggen achter de oren en op de mondhoeken.

Gogue

Het enige verschil tussen de chambon en de gogue is de bevestiging van het touwtje aan de bitringen. Bij de chambon wordt het touwtje aan de ringen vastgemaakt, maar bij de gogue loopt het touw er doorheen en dan door naar de leren riem. Er wordt dus een driehoek gevormd, waardoor het paard de hals minder naar voren strekt. Het dier gaat dus ‘ronder’ lopen. Vooral bij het longeren is deze hulpteugel populair.

Halsverlenger

De halsverlenger, ook wel elastiek genoemd omdat hij hiervan gemaakt is, is weer een andere hulpteugel. Hij loopt achter de oren langs, door de bitringen heen en wordt vastgemaakt aan de singel. Dit kan zowel door de voorbenen door als aan de zijkant van de singel.
De werking is ongeveer hetzelfde als die van de chambon, maar vaak gaan paarden aan het elastiek hangen waardoor ze wat taai worden. Dit is een nadeel, maar voor paarden die het vervelend vinden als ze direct worden begrensd in hun bewegingen is de halsverlenger erg handig.