De singel, voorsingel en staartriem

27 oktober 2010

Drie zadelaccessoires die gebruikt worden om het zadel op zijn plaats te houden, zijn de singel, voorsingel en staartriem.

Singel

De singel is onmisbaar, hij zorgt er namelijk voor dat het zadel op de rug van het paard blijft liggen en er niet af valt. Hij wordt meestal gemaakt van leer, kunststof, katoen of neopreen en soms worden enkele delen van elastiek gemaakt.
De singel wordt met gespen bevestigd aan de singelstoten die aan het zadel vastzitten. Vaak zitten die onder het zweetblad vastgegespt, maar bij een dressuurzadel zijn de singelstoten wat langer. Dit betekent dat dressuursingels korter zijn dan singels die voor een veelzijdigheidszadel of springzadel worden gebruikt.
Speciaal voor het springen zijn er singels met een buikflap, opdat het paard zijn eigen buik niet beschadigt.

Voorsingel

Een voorsingel is een extra singel die voor het zadel, over de schoft loopt. Er zitten twee uitsteeksels aan die ervoor zorgen dat het zadel niet naar voren verschuift. Het is erg belangrijk dat dit accessoire goed past, want je wilt natuurlijk niet dat er drukkingen ontstaan. Ook is de voorsingel absoluut geen oplossing voor een slecht passend zadel!

Staartriem

Ook de staartriem zorgt ervoor dat het zadel niet naar voren schuift. De riem loopt om de staartwortel van het paard heen en wordt vastgemaakt aan de achterkant van het zadel. Het uiteinde van de riem dat om de staart heen gaat wordt culeron genoemd. Staartriemen worden vrijwel alleen bij shetlander en andere kleine, bredere pony’s gebruikt. Voor rijpaarden gebruikt men liever een voorsingel.
Je kunt een staartriem eventueel ook gebruiken om een longeersingel op de goede plaats te houden.