Het sjabrak, de gelpad en de seatsaver

3 augustus 2010

Voor onder het zadel gebruiken we een sjabrak, een zadeldek van vilt om onder andere zweet te absorberen en schuren te voorkomen, en eventueel nog een gelpad die het gewicht van de ruiter en het zadel extra goed te verdelen over de paardenrug. Voor op het zadel bestaan er seatsavers, meestal gemaakt van bont of gel, die ervoor zorgen dat de ruiter comfortabeler zit.

Sjabrak

Het sjabrak is een zadeldek dat eigenlijk bedoeld is om zweet te absorberen en schuren te voorkomen. De meeste mensen zien het echter vaak als een mode-artikel, omdat de zadeldekjes werkelijk in alle kleuren en patronen verkrijgbaar zijn. Het wordt gemaakt van vilt, bont, katoen of synthetisch materiaal.

Het ligt onder het zadel, goed naar voren zodat de schoft beschermd wordt en ook goed omhoog getrokken in de zadelkamer. Dit is belangrijk omdat het anders strak kan trekken en drukken op de schoft. Als het sjabrak blijft schuiven, kan het zijn dat het zadel te groot of juist te klein is.

Gelpad

De gelpad komt onder het zadel te liggen, op het sjabrak. Je hoeft het niet te gebruiken, maar het is wel fijner voor het paard. Het verdeelt het gewicht van de ruiter en het zadel namelijk erg goed, waardoor de rug van het dier zo veel mogelijk ontzien wordt.

Seatsaver

Seatsavers zijn voor de ruiter erg fijn tijdens lange ritten, omdat ze beschermen tegen doorrijden. Ze komen op het zadel te liggen en zijn gemaakt van (nep)bont of gel. Voor de ruiter is het comfortabel, het paard merkt er verder niks van.