zadel accessoires

27 mei 2011

Om een zadel comfortabeler of nuttiger te maken bestaan er zadelaccessoires. Bij het zadel horen beugelriemen, stijgbeugels en een singel, maar die zijn allemaal apart te koop. Verder zijn er kleine dingen die je er nog extra bij kunt kopen, zoals zadeltassen en een bokriempje. Ook bestaat er zoiets als een staartriem, die vastzit aan het zadel en de staart zodat het zadel niet verschuift.

Voor onder het zadel gebruiken we een sjabrak, een zadeldek van vilt om onder andere zweet te absorberen en schuren te voorkomen, en eventueel nog een gelpad die het gewicht van de ruiter en het zadel extra goed te verdelen over de paardenrug. Voor op het zadel bestaan er seatsavers, meestal gemaakt van bont of gel, die ervoor zorgen dat de ruiter comfortabeler zit.

Natuurlijk bestaat er ook decoratie om je zadel er extra mooi uit te laten zien. Zo kun je de naam van je paard er in laten zetten en er zijn kleine metalen figuurtjes (denk aan hoefijzers of een paardenhoofd) verkrijgbaar om aan het zadel te bevestigen.