Galop en rengalop

4 augustus 2010

De snelste gang van het paard is de galop. De rengalop is een extra snelle galop. Omdat deze een andere taktbeweging heeft dan de ‘gewone’ galop wordt hij vaak beschouwd als een aparte gang.

Galop

De galop is een drietaktbeweging. In tegenstelling tot stap en draf is de galop niet symmetrisch. Dit betekent dat er een linkergalop en een rechtergalop bestaan. Bij de rechtergalop komt het rechtervoorbeen het verst naar voren. De volgorde van de beenzetting is linksachter – linksvoor en rechtsachter – rechtsvoor. Hierna komt nog een zweefmoment voordat de volgende sprong begint. Bij de linkergalop is dit precies andersom.

Verschillende soorten galop

Er bestaan verschillende soorten galop:

  • Arbeidsgalop. De ‘gewone’ galop die tussen de verzamelde galop en de middengalop in zit. Deze gang wordt vooral uitgevoerd door paarden die nog niet in staat zijn de andere galopgangen te laten zien.
  • Verzamelde galop. Een galop met kortere passen en het geheel ziet er lichter uit. Vaak lijkt het alsof een paard constant bergopwaarts draaft. De hals is opgericht.
  • Middengalop. Een iets snellere galop door de middelmatige verruiming. De beweging moet wel in evenwicht blijven en ontspanning tonen.
  • Uitgestrekte galop. Met de kracht vanuit de achterhand worden de passen zo veel mogelijk verruimd en wordt er zo veel mogelijk terrein gedekt. Het paardenlichaam wordt verlengd.
  • Contragalop. Als de ruiter een paard dat rechtsom loopt expres linksom laat galopperen, of andersom, heet dit contragalop. Omdat dit tegen de natuurlijke beweging van een paard in gaat worden hierbij vaak fouten gemaakt, zoals versnellen en uitzwaaien.

Galopwissels

Tijdens het rijden kan er gewisseld worden tussen de rechter- en linkergalop. Er bestaan twee manieren om dit te doen: de eenvoudige galopwissel en de vliegende galopwissel (of changement).
Bij de eenvoudige galopwissel wordt er even overgegaan naar stap om vervolgens in de andere galop aan te springen. Bij het changement wordt er niet overgegaan naar een andere gang. Het paard verandert van galop tijdens het zweefmoment.

Rengalop

De beweging van de rengalop ziet er bijna hetzelfde uit als de galop. Het is geen drietaktbeweging zoals de gewone galop, maar een viertaktbeweging. Alle benen worden dus individueel opgetild en weer neergezet. Het is een heel snelle versie van de de galop, er worden extreem hoge snelheden bereikt.