Speciale gangen

4 augustus 2010

Naast stap, draf en galop bestaan er ook speciale gangen die alleen door bepaalde rassen kunnen worden uitgevoerd. De bekendste zijn de telgang en de tölt, verder zijn er nog gangen die alleen bij western te zien zijn.

Telgang

Bij de telgang worden twee benen aan dezelfde kant tegelijkertijd opgetild en weer neergezet. Het is de natuurlijke beweging van kamelen en giraffen maar er zijn ook gangenpaarden die dit kunnen. De IJslander beheerst deze gang en andere voorbeelden zijn de Paso Peruano en de Tenessee Walking Horse.

De langzame vorm van de telgang is niet echt populair (in het Engels wordt het zelfs piggy pace genoemd) maar de rentelgang wordt meer gewaardeerd. Hierbij komt een zweefmoment voor en er kunnen hoge snelheden bereikt worden. De telgang is heel makkelijk uit te zitten en werd vroeger dan ook zeer gewaardeerd door amazones die een dameszadel gebruikten.

Tölt

De tölt is een gang met dezelfde voetvolgorde als de stap, maar de benen worden anders opgetild en neergezet. Bij het stappen steunt het paard op twee of drie benen en bij de tölt zijn dit er twee of één. Er komt geen zweefmoment voor waardoor deze gang heel comfortabel zit. Het geheel ziet er erg trots uit doordat het paard zijn hoofd hoog optilt en er een hoge knieactie zichtbaar is, die mogelijk is doordat het gewicht vooral op de achterhand ligt. Vooral de IJslander is een bekende tölter.

Westerngangen

Bij het westernrijden is de houding van het paard anders dan bij de dressuur. Het hoofd hangt namelijk laag, wat er heel ontspannen uit ziet. Behalve de Engelse vertalingen voor stap, draf en galop bestaan er ook nog gangen die enkel bij western te zien zijn.
De jog is een speciale draf, extra rustig en ontspannen. Er bestaat hier ook een uitgestrekte vorm van: de extended jog. Tijdens wedstrijden wordt er bij het joggen doorgezeten.

Ook van de galop is een extra rustige versie: de lope. Ook hiervan is een uitgestrekte vorm, de extended lope. Het is hierbij belangrijk dat het paard verruimt maar absoluut niet versnelt!