Stap

3 maart 2018

De langzaamste gang van het paard is de stap. Omdat alle benen apart worden opgetild, onafhankelijk van elkaar dus, wordt het een viertaktbeweging genoemd. Je hoort vier hoefslagen en vooral bij dressuur is het belangrijk dat hier steeds evenveel pauze tussenzit. Als er tactfouten gemaakt worden en het paard met het ene been korter stapt dan met het andere, heet dit kort-lang stappen. De volgorde waarin de benen worden opgetild is linksachter, linksvoor, rechtsachter, rechtsvoor.

Als het paard op twee benen staat, die diagonaal tegenover elkaar staan, noemen we dit diagonale ondersteuning. Je kunt dit zien op afbeeldingen B en F. Steunt het paard op twee benen aan dezelfde kant, dan heet dit laterale ondersteuning (zie D en H). Tussendoor is er sprake van tripedale ondersteuning. Als je van de zijkant kijkt is er dan een V-vorm te zien, zoals je bij A, C, E en G kunt zien.

Verschillende soorten stap

Er zijn verschillende soorten stap:

  • Arbeidsstap. Een gelijkmatige, rustige maar wel actieve stap.
  • Verzamelde stap. Een regelmatige stap waarbij het paard zichzelf duidelijk draagt. Er komt meer gewicht op de achterhand te liggen en de stappen worden hierdoor iets kleiner.
  • Middenstap. De stap vloeit door het hele paardenlichaam en laat een gemiddelde verruiming zien. Het paard beweegt zich sneller dan bij de arbeidsstap of de verzamelde stap.
  • Uitgestrekte stap. De benen van het paard worden zo veel mogelijk uitgestrekt en er wordt zo veel mogelijk terrein gedekt. Het hoofd wordt meestal naar voren gebracht door de hals te verlengen.
  • Vrije stap. Zoals de naam al zegt is deze stap vrij en ook erg rustig, vaak wordt de hals gestrekt.