Carrouselrijden

4 augustus 2010

Het carrouselrijden lijkt een beetje op een dressuurproef met een grote groep van 16 of 12 ruiters en amazones. Op zelf gekozen muziek rijden ze twee aan twee en maken verschillende figuren zoals een klaverblad of een zandloper.

Geschiedenis

Carrouselrijden werd al gedaan in de middeleeuwen tijdens riddertoernooien. Ook door militairen werd het veel gedaan, omdat het de generaal de gelegenheid gaf om te testen hoe gehoorzaam zijn soldaten waren. Ook voor de soldaten was het gunstig; zij konden uitvinden of ze hun paarden goed onder controle hadden.

Wedstrijden

In Nederland worden er verschillende wedstrijden gereden. Er bestaan regionale en nationale kampioenschappen. Deelnemers aan de Nederlandse kampioenschappen worden verdeeld in de poules A t/m F. Iedereen begint in de laagste poule, poule F, en als je bij de beste drie hoort mag je promoveren. Hoor je bij de slechtste drie, dan degradeer je.

Alle carrouselwedstrijden worden gehouden door de VCN (Verenigde Carrouselclubs Nederland). Het doelvan deze organisate is dat het carrouselrijden populairder wordt in Nederland. Ze hebben inmiddels meer dan 1100 leden met 50 groepen voor paarden en 20 groepen voor pony’s. Dit wordt natuurlijk alleen maar meer.

Leuk voor het paard?

Omdat paarden kuddedieren zijn, is het voor hen iets natuurlijks om samen te werken. Dit komt zeer goed van pas tijdens het carrouselrijden. Over het algemeen is deze tak van de paardensport dus paardvriendelijk. Wel is het handig om er voor te zorgen dat twee paarden die naast elkaar lopen elkaar mogen, zodat er geen spanningen ontstaan tijdens het rijden. Ook moet het ritme waarin de dieren lopen hetzelfde zijn, zodat het ene paard zijn benen niet veel sneller beweegt dan het andere. Daarom is het vaak handig om paarden te gebruiken die weten hoe ze moeten verzamelen en uitstrekken (zie stap, draf en galop), waarmee ze hun snelheid aan kunnen passen.