Drafsport

4 augustus 2013

De drafsport is net als de rensport racen. Hierbij wordt het paard echter niet bereden, maar loopt het voor een karretje, de sulky. De persoon die het dier bestuurt zit hierop en wordt de pikeur genoemd.

Voor deze tak van de paardensport worden vrijwel altijd Dravers gebruikt. Dit zijn paarden die speciaal gefokt zijn voor de drafsport.

Koersen

Er kan geracet worden op twee verschillende manieren:

  • Koers op de lange baan. De lange baan is een ovale baan die ongeveer 800 tot 1200 meter lang is. Het terrein bestaat uit kleine steentjes, sintels, en zand. Tegenwoordig worden ook de grasbanen weer populair. Een nadeel hiervan is dat hier alleen in de zomer op gekoerst kan worden.
  • Koers op de korte baan. Meestal een simpele straat waar zand op is gestort. De baan is ongeveer 300 meter lang.

Op de lange baan worden soms ook drafraces onder het zadel gehouden. Dit wordt trot monté genoemd.

Start

Er kan op twee verschillende manieren gestart worden:

  • Autostart. De dieren lopen achter een startauto met lange ‘vleugels’. Bij de startlijn rijdt de auto heel snel weg zodat de paarden alle ruimte krijgen.
  • Bandenstart. De combinaties gaan vanaf verschillende punten van start, zodat paarden van verschillende niveaus tegen elkaar kunnen lopen. De afstanden worden gescheiden door elastieken, die losschieten als het startsein gegeven is.