Eventing, military of cross-country

3 augustus 2010

Eventing, military en cross-country zijn drie verschillende namen voor dezelfde tak van de paardensport. Deze namen worden echter alleen gebruikt na de klasse ZZ, voor de vier niveaus die met sterren worden aangegeven. De klassen tot en met ZZ vallen onder de naam SGW (samengestelde wedstrijden).

Er moeten drie verschillende oefeningen worden gereden:

  • dressuurproef
  • terreinproef
  • springparcours

Wie de minste strafpunten haalt, wint de wedstrijd. Omdat de drie onderdelen heel vermoeiend kunnen zijn voor het paard, worden ze op het hoogste niveau bijna altijd over verschillende dagen verdeeld. De dressuur en het springen zijn niet veel anders dan normaal gesproken het geval is. De dressuurproef wordt wel anders beoordeeld, namelijk met strafpunten in plaats van winstpunten. Het populairste onderdeel is de terreinproef.

Terreinproef

De terreinproef is het onderdeel dat de eventing zo populair maakt. Het wordt ook wel cross-country of military genoemd, wat duidelijk maakt hoe belangrijk de proef voor deze sport is. De combinatie moet verschillende hindernissen nemen. Voorbeelden zijn sprongen over boomstammen en picknicktafels, een waterbak en vaak moeten zeer steile heuvels op en af gereden worden. Zowel voor als na dit onderdeel wordt het paard gecontroleerd door een dierenarts om er zeker van te zijn dat het dier goed loopt en de conditie goed is. Als dit niet zo is, wordt de combinatie uitgesloten van deelname. Hetzelfde geldt voor de dressuurproef en het springparcours.

Verschillende wedstrijden

Eventingwedstrijden kunnen in verschillende vormen gereden worden:

  • CCI, deze wedstrijd wordt gehouden op drie verschillende dagen, met op elke dag een ander onderdeel. Er wordt begonnen met de dressuur en afgesloten met het springparcours. Het wordt ook wel Three Day Event genoemd en er waren vroeger twee verschillende soorten:
    1. CC long format → de terreinproef bestaat uit een wegparcours, steeplechase, nog een wegparcours en de cross zelf.
    2. CC short format → een ‘gewone’ eventingwedstrijd, zonder de steeplechase en wegparcoursen.
  • CIC, SGW op internationaal niveau. Er wordt altijd met dressuur begonnen, maar het springen kan ook voor de cross-country gereden worden.

Gevaarlijk?

Er zijn veel risico’s bij de eventing, maar gelukkig is het tegenwoordig een stuk minder gevaarlijk dan vroeger. Er woden nu namelijk breekbomen gebruikt. Als het paard dan een hindernis erg hard raakt, breekt de balk en valt in twee delen op de grond. Verder kom je met een goede training al een heel eind. Natuurlijk is het wel belangrijk om jezelf en je paard goed te beschermen. De bodyprotector bijvoorbeeld is zelfs verplicht bij deze sport.