Horseball, een balsport voor paarden

4 augustus 2010

 

Horseball is een combinatie van verschillende sporten: paardensport, handbal, basketbal en korfbal. Er strijden twee teams van elk 6 spelers (waarvan twee wissels) tegen elkaar. Aan twee kanten van het veld zijn de doelen: hoepels met een diameter van 1 meter. Ze hangen 4.5 meter boven de grond en het doel is om de bal door het doel van je tegenstander te gooien.

De wedstrijd

Een wedstrijd horseball duurt 20 minuten. Halverwege is er een pauze van 3 minuten. Het tossen met een munt bepaalt wie er mag beginnen. Als de bal op de grond valt, is het de bedoeling dat hij wordt opgepakt vanuit het zadel. Om ervoor te zorgen dat de bal niet zomaar uit je handen glipt, zijn er leren riemen aan bevestigd. Je mag niet zomaar proberen te scoren; je moet eerst minstens drie spelers gepasseerd zijn in minstens 3 passen.

Verplichte uitrusting

De spelers moeten allemaal een bepaalde uitrusting dragen. Natuurlijk een cap en paardrijlaarzen, maar het is ook belangrijk dat het hele team dezelfde kleuren draagt en het spelernummer goed zichtbaar is op zowel de voor- als achterkant. Verder mogen er geen sieraden gedragen worden en ook een zweep en stersporen zijn verboden. Er wordt wel vaak gezorgd voor rugbescherming.

Ontstaan

In Frankrijk zochten ze in de jaren ’70 naar een nieuwe tak van de paardensport. Het moest goedkoop zijn en door iedereen kunnen worden uitgevoerd. Zo ontstond horseball, gebaseerd op het Aziatische buzkashi. Hierbij wordt er een geslachte geit over de doellijn geworpen. De eerste officiële wedstrijd werd georganiseerd in Bordeaux, in 1979.