Rensport

4 augustus 2010

Races met bereden paarden vallen onder de rensport. Deze sport is vooral in Engeland en Amerika populair en er wordt veel bij gewed. Paardenrennen werden al in de Oudheid gehouden door de Romeinen en Grieken.

Er bestaan verschillende soorten paardenrennen. We verdelen ze in twee groepen: vlakkebaanrennen en hindernisrennen.

Vlakkebaanrennen

Aan de renbaan zijn geen hindernissen toegevoegd en dus rent het paard alleen maar over een vlakke baan. Er bestaan vier verschillende soorten:

  • Handicap race. Hierbij krijgt het paard een ‘handicap’, namelijk extra gewicht. Het gewicht dat elk paard moet dragen wordt bepaal door één persoon, de baanhandicapper. Het beste paard volgens die ene persoon moet het meeste gewicht dragen. Als een paard met veel gewicht, onder allerlei weersomstandigheden en op verschillende banen blijft winnen, wordt het vaak een Handicap Horse genoemd.
  • Stakes-race. Dit zijn races waarvoor veel geld betaald moet worden. Ook derby’s en veel andere klassieke races vallen hier onder. Als je zeker weet dat je paard gaat winnen kan het wel een goede investering zijn, er kan namelijk enorm veel geld gewonnen worden. Een paard dat veel stakes-races loopt noemen we een Stakes Horse.
  • Claiming race. De paarden die meedoen met deze rennen, verwisselen tijdens de race van eigenaar. Elk paard staat te koop en nadat iemand heeft aangegeven het te willen kopen, heeft het dier een nieuwe eigenaar zodra het uit de startbox vertrekt. Nu zul je denken dat het niet helemaal eerlijk is tegenover de oude eigenaar als het paard wint, maar het prijzengeld gaat gewoon naar hem en niet naar de nieuwe eigenaar.
  • Allowance-race. Dit is de bekendste vorm van de rensport. Volgens een vast systeem worden de paarden verdeeld op basis van leeftijd, prestatie en geslacht en vervolgens krijgen ze een bepaald gewicht te dragen. Een driejarig paard krijgt bijvoorbeeld minder gewicht dan een ouder, meer ervaren paard.

Hindernisrennen

Bij hindernisrennen wordt er behalve gerend ook gesprongen over hindernissen. Vooral de steeplechase is bekend. Hierbij zijn er allerlei natuurlijke hindernissen geplaatst in de renbaan.

Rassen

Voor paardenrennen worden bijna altijd Engelse Volbloeden gebruikt. Zij zijn gewoon het snelst omdat ze speciaal gefokt zijn voor de rensport. Paarden die ook wel eens gebruikt worden zijn Arabieren, Quarter Horses en Akhal-Teke-paarden.

Gevaarlijk?

De rensport is zeer gevaarlijk voor zowel de ruiter als het paard. Vooral bij de hindernisrennen is de kans om te vallen erg groot. Als ruiter en paard op de grond terecht komen, kunnen ze vertrapt worden door de andere deelnemers. Er zijn al genoeg doden gevallen. Goede bescherming is dus heel belangrijk!