Geschiedenis van het westernrijden

3 augustus 2017

De geschiedenis van de western begint bij de oude Grieken. Tijdens veldslagen werden paarden namelijk gestuurd met één hand, zodat de andere hand gebruikt kon worden voor wapens e.d. De Arabieren gebruikten jaren later dezelfde rijtechniek tijdens hun veldslagen tegen Europese kruisvaarders.

Het is opvallend dat de Arabieren wonnen terwijl de Europezen veel beter bewapend waren. Dit kwam simpelweg doordat de paarden met losse handen bereden konden worden door gebruik te maken van lichaamsgewicht. Deze rijstijl kwam door veroveringen in Spanje terecht. Vanuit hier is de rijstijl in Zuid-Amerika en later in Noord-Amerika terechtgekomen.

In tegenstelling tot wat er vaak in films te zien is, was het cowboyleven heel zwaar. Het was belangrijk dat de cowboy blind kon vertrouwen op zijn paard. De dieren moesten heel goed getraind zijn zodat ze met één hand of zonder handen bereden konden worden. De meesten waren geen blanken, maar Spaanse of Indiaanse mannen. Ze noemen zichzelf de Vaquero’s. Ze hebben altijd al goede relaties met paarden gehad en gebruiken eeuwenoude trainingsmethoden.

De Indianen van Amerika hebben enorm veel invoed gehad op het westernrijden. Ze hadden speciale banden met paarden en waren de beste ruiters, trainers en fokkers die er bestonden. De blanke Amerikanen hebben de grote stammen uit hun oorspronkelijke leefgebied verjaagd en toen is alles dat met paarden te maken had onder hun controle gekomen.

Nog steeds weet elke westernkenner dat de beste paarden getraind zijn door Indianen. Zij verkopen hun paarden echter alleen aan bekenden, van wie ze zeker weten dat ze het dier goed en eervol zullen behandelen. De liefde voor de natuur staat namelijk nog steeds voorop en hebzucht komt weinig voor onder de Indianen en hun halfbroers de Vaquero’s.