Werkend element

4 augustus 2010

Bij het werkend element gaat het om het werken met een paard en vee. Er zijn drie verschillende soorten: Cutting, Working Cowhorse en Team Penning.

Cutting

Bij cutting kiest de ruiter een koe uit de kudde in de arena. Het is de bedoeling dat die ene koe zo dicht mogelijk naar het midden van de ring wordt gedreven. Twee andere ruiters zorgen ervoor dat de koe daar blijft, en weer twee andere ruiters de kudde bij elkaar houdt aan de korte zijde van de ring. Het is de bedoeling dat het paard hier gevoel voor heeft en het (bijna) uit zichzelf doet. Veel paarden zijn speciaal gefokt voor cutting.

Working Cowhorse

De bedoeling van Working Cowhorse is dat het paard laat zien dat het werkzaamheden op een ranch kan verrichten. Er komen hierbij wat simpele beginselen van reining van pas. Net als bij cutting is het de bedoeling dat het dier ‘cow sense’ heeft. Er zijn twee onderdelen:

  1. Dry work is het werken zonder vee
  2. Fence work is het werken met vee

Team Penning

Team Penning is, zoals de naam al zegt, een teamspel. Er lopen 30 koeien met een nummer van 0 tot 9 door de ring. Dit betekent dat er drie koeien het nummer 0 hebben, drie hebben het nummer 1, enzovoort. Er starten drie ruiters, die allemaal hetzelfde nummer te horen krijgen. Het is de bedoeling dat ze zo snel mogelijk de drie koeien met dat nummer naar de andere kant van de arena brengen. De winnaar is het snelste team.