De bodyprotector

3 augustus 2010

Een bodyprotector is een soort bodywarmer die je bovenlichaam beschermt. Het wordt ook wel een veiligheidsvest genoemd. De voorkant is iets korter dan de achterkant, die behalve de rug ook het stuitje moet beschermen.

De beschermer is gemaakt van het speciale ‘memoryfoam’. Dit foam zorgt ervoor dat, zodra het warm wordt, de protector zich naar het lichaam gaat vormen. De achterzijde wordt op verschillende manieren gemaakt, van een opbouw uit drie delen tot verschillende lagen foam die op elkaar worden geplaatst.

 

De aanschaf

Als je een bodyprotector gaat kopen, moet je op verschillende dingen letten. Zorg er sowieso voor dat het vest aan de Europese EN 13158 norm voldoet, zodat je zeker weet dat het van goede kwaliteit is. Er bestaan verschillende maten. Het kiezen van de goede maat is erg belangrijk, want als je bodyprotector niet goed past, ben je ook niet goed beschermd!
Er zijn allerlei beschermingsniveaus, maar het is verstandig om gewoon een niveau 3 te nemen. Lagere niveaus zijn namelijk niet zo goed voor je veiligheid als je zou denken en dus verspil je alleen maar je geld.

Draagcomfort

Als de protector eenmaal goed gevormd is naar jouw lichaam, zit ‘ie best lekker. Net zoals bij caps heeft elk merk een eigen pasvorm dus pas zo veel mogelijk merken. Voor dames bestaat er een speciale versie, de Airowear Zippa. Je kunt hem onder of over je kleren dragen, maar voor zowel het draagcomfort als de bescherming is het het beste om hem onder je kleren te dragen.

Verplicht?

Bij het paardrijden is een bodyprotector niet verplicht, maar er zijn wel takken van de sport waarbij dit wel het geval is. Zo mag je bij eventingwedstrijden niet starten zonder een veiligheidsvest. Verder zijn er maneges die het verplichten en ook zijn verzekeringsmaatschappijen die alleen dingen vergoeden als je er een draagt. Verplicht? Nee. Verstandig? Ja!