Jodphurs en chaps

30 oktober 2010

Je kunt er voor kiezen om in plaats van rijlaarzen jodphurs en chaps te dragen. Deze ‘laarzen’ bestaan dus uit twee verschillende delen, die je apart kunt kopen. Een groot voordeel is het kunnen afdoen van de chaps, waardoor je, als je niet aan het rijden bent, het minder warm hebt in de zomer. Een nadeel is dat je jodphurs en chaps vrijwel nooit mag dragen tijdens officiële wedstrijden.

Jodphurs

Jodphurs zijn stevige schoenen, speciaal gemaakt voor de paardensport. Ze zien eruit als gewone rijlaarzen, maar dan kort. Er zijn leren jodphurs, maar je hebt ze ook van kunststof. In plaats van echte jodphurs kun je eventueel ook gewone schoenen dragen, die een gladde, doorlopende zool en een hak hebben.

Chaps

Chaps zijn eigenlijk de schachten van een laars. Ze worden gedragen om het onderbeen. Je maakt een chap vast met een rits of klittenband, een gesp of knoopje aan de bovenkant en een riempje dat onder de schoen doorloopt. Er bestaan soorten van allerlei materialen, zoals leer en neopreen. Meestal zit er ook een stuk elastiek in, zodat het geheel mooi aansluit.
Er bestaan ook extra lange modellen, die ook het bovenbeen heen gaan en vastgemaakt worden met een riem om je middel. Deze chaps zijn vooral erg populair bij het westernrijden.
Als je dure, leren chaps hebt en ze combineert met nette schoenen, zijn ze amper te onderscheiden van leren rijlaarzen. Zulke chaps worden gaithers genoemd en zijn toegestaan op wedstrijden.