Kleding

28 november 2010

Voor het paardrijden bestaat er speciale kleding. Iedereen kent natuurlijk de rijbroek, maar er zijn ook vele andere kleren te koop in de ruitersportwinkel. Zo zijn er jassen, bodywarmers, truien, sokken en regenkleding te koop.

Rijbroek

Tijdens het paardrijden draag je eigenlijk altijd een rijbroek. Deze zijn elastisch en zitten strak om je benen, zodat je je goed kunt bewegen. Ze bestaan in werkelijk alle kleuren en modellen. Het is belangrijk dat een paardrijbroek goed past, omdat plooien voor schuurplekken kunnen zorgen.

Jassen

Of je graag met een jas aan rijdt, verschilt per persoon. Wel is het in de winter vaak erg koud om alleen in een trui te rijden, het is dan dus fijn om een goede jas te hebben. Natuurlijk kun je een ‘gewone’ jas aan trekken, maar je kunt ook kiezen voor een jas die extra geschikt is voor de paardensport. Zulke jassen zijn meestal wind- en waterdicht en hebben splitten aan de achterkant zitten, soms met drukknopen. De rits kun je meestal van twee kanten openritsen, waardoor de jas comfortabel zit tijdens het rijden.
Veel mensen kiezen in plaats van een jas voor een dikke trui met bodywarmer. Je hebt dan vaak net iets meer bewegingsruimte voor je armen.

Sokken

Het is lekker als je paardrijbroek goed blijft zitten en niet omhoog kruipt in je laarzen. Daarom worden er vaak lange sokken over de broek heen gedragen. Je kunt gewone sokken gebruiken, maar er zijn ook speciale paardrijsokken. Die zijn er natuurlijk in alle kleuren van de regenboog!

Trek dit maar niet aan!

Er zijn natuurlijk ook dingen die je beter thuis kunt laten als je gaat paardrijden. Zo kunnen sjaals ergens aan blijven haken en daar wordt je niet echt vrolijk van. Ook sieraden kunnen gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld als je valt. En het is ook niet echt verstandig om je gloednieuwe vest aan te trekken, op een manege wordt je immers snel vies!