Rijlaarzen

5 augustus 2010

Het is veilig en ook comfortabel om tijdens het paardrijden rijlaarzen te dragen. Je hebt ze in rubber en leer.

Rubberen laarzen

De voordelen van rubberen laarzen zijn de prijs, deze is namelijk redelijk laag, en het makkelijke onderhoud. Hoe vies en nat ze ook worden, aan de kwaliteit verandert niks. Voor extra warmte bestaan er ook rubberen laarzen met voering. Er bestaan ook nadelen van paardrijlaarzen van rubber: je krijgt erg snel zweetvoeten, ze vormen niet naar je voet en been en meestal gaan ze redelijk snel stuk.

Leren laarzen

Natuurlijk zijn laarzen van leer een stuk duurder dan rubberen laarzen, maar ze hebben dan ook veel voordelen. Zo zitten ze veel lekkerder, gaan ze langer mee en de meeste mensen vinden ze mooier. In tegenstelling tot rubberen laarzen zijn er verschillende maten die je moet meten. Ten eerste de voetmaat, dan nog de omtrek van de kuit en dan heb je ook nog verschillende hoogtes.

Je moet ze goed inlopen, ze zitten in het begin namelijk nog niet zo lekker. Ze zijn stug en zitten heel hoog in de knieholte, wat vanzelf verandert. Het onderhoud van leer vergt wat meer tijd en aandacht dan het onderhoud van rubber. Het is belangrijk om bij het aantrekken laarzentrekkers te gebruiken en bij het uittrekken een laarzenknecht.

Als alternatief van rijlaarzen kun je ook jodphurs en chaps dragen.